Това показват данни от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, част от екипа на който е известният политолог Димитър Ганев. Изследването е проведено сред 1002 пълнолетни граждани, интервюирани по метода лице в лице, между 10 и 17 януари.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ държат първа позиция - с 32,2%, и на 3% преднина пред БСП. Обединените патриоти - НФСБ, ВМРО и "Атака", запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4% подкрепа.

След тях се нарежда ДПС със 7,8%.

Новият проект на бизнесмена Марешки събира 6%. На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, „Воля“ показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторският блок - с 3,7% от заявилите, че ще гласуват.

Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ на Христо Иванов (0,7%) няма да имат представителство в парламента.

Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.

Заради създадените нови проекти на Марешки и Иванов е тестван и хипотетичният потенциал за нова партия. На въпроса дали биха гласували за такава, близо една пета - 19%, декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Въпреки високия процент на заявили, че ще упражнят правото си на глас, към момента не може да очакваме избирателна активност по-висока от тази на президентските избори, коментират авторите на изследването.

На въпрос за отношението към личностите в политиката новият президент Румен Радев събира най-много положителни оценки - 45%, макар в онзи момент още да не е встъпил в длъжност.

Премиерът в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21%. След тях се нареждат Цветан Цветанов - с 18% и Татяна Дончева - със 17%. Най-ниска е оценката за лидера на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски - 6%.

На предложен списък кои трябва да са основните приоритети на България, най-много хора са посочили създаването на работни места, следвано от корупцията и икономическото развитие.

Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент.

Въпреки всичко, българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, обобщават от "Тренд".