Като потенциален купувач тъмносиният лидер посочи руските атомни централи, някои от които, по думите му, са извън строя в момента.

Вчера шефът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов коментира по повод идеята реакторът, поръчан за "Белене", да бъде монтиран там, че за да заработи, ще бъдат нужни десетина година.
Както вече стана ясно, първият реактор за "Белене", който е изплатен на 60%, е сглобен. От руската компания "Росатом" обаче заявиха, че проект за монтаж в АЕЦ "Козлодуй" няма.

Според Костов, реализирането на проекта "АЕЦ "Белене" ще включва „българска площадка с най-стария възможен реактор, с остарели турбини и архаично управление". „Зареждането на централата с руско гориво не само ще ни направо още по-енергийно зависими от Русия, но и ще е заплаха, тъй като това ще означава неизпълнение на европейските стандарти за ядрена сигурност", обясни той пред TV7, цитиран от livebiz.bg и speculanti.com.

"Ако решим, че имаме нужда от атомна централа, да са обяви нов конкурс и да се построи нещо по последна дума на техниката", каза още съпредседателят на Синята коалиция. По думите му при нов конкурс руските фирми нямат шанс, защото не разполагат с модерни технологии, като щатската "Уестингхаус" например. 

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че само българо-руски проект няма да има, макар да изтъкна, че в него са вложени 1, 4 млрд. лева, които не могат да бъдат зачеркнати. В края на месеца изтича срокът страната ни да вземе решение, но е вероятно той да бъде удължен.

Днес сините и БСП поискаха изслушване на Борисов относно позицията на държавата по проекта, но предложението бе отхвърлено при две гласувания.

Междувременно Иван Костов каза още, че зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков, който подаде оставка миналата седмица, е накаран да напусне заради работата му по сигнали за злоупотреби във фармацевтичния сектор и позицията му за изграждането на АЕЦ "Белене". По думите му ДАНС е имала становище, че българо-руският проект за атомната електроцентрала няма да повлияе положително върху енергийната независимост на България.

Бившият премиер поясни, че след решенията, които ще се вземат за централата в консултативния съвет по национална сигурност при президента, ще стане ясно защо са сменени както Драшков, така и министърът на енергетиката Трайчо Трайков. "Интересното ще е ако и двете институции си променят мнението за АЕЦ "Белене", коментира Костов.

Той обяви, че ДСБ няма да подкрепят в парламента промените в кабинета „Борисов". По думите му не са посочени сериозни мотиви за освобождаването на Трайков.
"Младите трябва да имат шанс за изява, но не чак толкова", каза той по повод номинираните за нови министри Делян Добрев и Десислава Атанасова.
"Как ще въведе ред човек на 32 години с опита си на юрисконсулт на психодиспансера в Русе", каза той по повод предложената за нов здравен министър Атанасова. Според Костов нейното назначение се прави единствено, за да се успокоят синдикатите.
Лидерът на „тъмносините“ изказа предположение, че единствената промяна в здравната система ще е свързана с повишаването на заплащането в Бърза помощ. "Тя няма да свали цените на лекарствата, там интересите са съвсем други", добави Иван Костов.