Има определени две площадки на Козлодуй, две работоспособни площадки, на които има възможност за изграждане на нова ядрена мощност. Трябва да се вземе решение от Министерски съвет и да се направят нови сеизмични анализи. Също е необходимо оценка за въздействието на околната среда, обясни Николов.

Според него за приключване на подготвителния процес са нужни между 3 и 6 години, а между 9 и 12 години са необходими да се получи енергия от новия реактор.

Вече стана известно, че първият реактор за "Белене" е вече сглобен. От "Росатом" обаче заявиха, че проект за монтаж на този реактор в "Козлодуй" не съществува.

Решение за удължаване живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да се вземе до есента на 2017 година и за 6-и блок - до есента на 2019 г., каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". Предстои подписване на договор за аналитична част с руските фирми за следващите 18 месеца и ще останат 4 години за изпълнение на предписанията.

Малко вероятно е руската страна да свърже евентуален отказ от АЕЦ "Белене" с удължаване на живота на блоковете в "Козлодуй", смята Николов.

Не съществува проблем с подгревателите в централата, металът е надежден, успокои той. Но въпреки това е сключен договор с БАН за изследване качествата на метала, заяви Александър Николов.