Лекарите обявиха, че тежко раненото момиче е в критично състояние, но все още е живо. То има рани в областта на гръдния кош и коремната кухина и силни изгаряния, съобщи по-рано в. "Месаджеро", цитиран от БТА.
Три от другите ранени деца са с 40 процента изгаряния, като едно от тях е със счупени ръце.

Взривът е избухнал в 7.45 ч. италианско време, докато гимназистите са влизали в сградата, която се намира в близост до съда в Бриндизи.
 
Според ИТАР-ТАСС самоделната бомба била скрита в кофа за боклук пред училището, намиращо се близо до сградата на съда. Служители от гимназията посочиха, че обикновено тази кофа стои доста по-далеч от входа на сградата.
Полицията предполага, че тя е била преместена нарочно. "Месаджеро" обаче изтъква, че е установено, че устройството било закрепено на стената на училището, а не е било в кофата за боклук, както се смяташе първоначално. Според разследващите това предполага, че бомбата е имала за цел самото учебно заведение.

Комисарят за политиката за младежта Фратояни заяви, цитиран от в. "Кориере дела сера", че бомбата е поставена от мафията, за да убие момичетата. Италианският премиер Марио Монти пък бе категоричен, че правителството ще прояви твърдост в борбата с престъпността, съобщи Ройтерс.

По-късно обаче вътрешният министър на Италия Ана Мария Канчелиери заяви за тв канал "Скай теледжорнале 24", че за момента следователите нямат основания да смятат, че атентатът е дело на организираната престъпност.
Тя посочи, че това не е обичайният почерк на мафията, която обикновено атакува конкретни лица - съдии, прокурори, ренегати или членове на конкурентни кланове, а не цивилни обекти като училища. "Големият проблем сега е как да се сдобием с разузнавателна информация за това нападение", каза вътрешният министър.

Училището носи името на съпругата на съдията антимафия Джовани Фалконе, убит в колата си при нападение на магистралата за Палермо на 23 май 1992 година. Заедно с него загинаха съпругата му и трима охранители. Предполага се, че зад това убийство стои коза ностра.
Днес в Бриндизи се очаква да пристигне "Каравана антимафия" като част от общественото отбелязване на 20 години от гибелта на Фалконе.

До момента никой не е поел отговорност за атентата.

"Мелиса беше само на 16 години", пише в. Кориере дела сера" към снимка от Фейсбук на усмихнато младо момиче в разцвета на силите си. Мелиса е учела модно изкуство в гимназията за мода и социални услуги в Бриндизи - предимно женско училище в покрайнините на града. На страницата й в социалната мрежа сега е пълно с молитви за душата й от нейни приятели, приятелки и съученици, ужасени, защото на 16 години не може да се умре по този начин, отбелязва "Кориере дела сера", цитиран от БТА.