Засега не е ясно каква е била причината на катастрофата, станала северно от град Бари. Твърде вероятно е обаче да се касае за човешка грешка или технически проблем в сигнализацията, за да бъдат пуснати двата влака по една линия.

Вижте снимки >>>

Сигналът за инцидента е подаден вчера около 11.30 ч. местно време.

При челния удар напълно смазани са първите два вагона от всяка композиция, които са и дерайлирали. Най-вероятно двата влака са се движили с голяма скорост без машинистите да подозират, че се движат един срещу друг.

На място са изпратени над 110 спасители, полицаи и екипи на пожарната и Спешна помощ. Част от пострадалите се транспортират в най-близките болници с хеликоптер.

По официални данни на спасителите загиналите при челния сблъсък между два влака в Южна Италия са вече 27, съобщи нощес БТА, позовавайки се на АНСА.

Италианската агенция напомни, че издирвателните работи продължават и броят на жертвите не е окончателен. При катастрофата бяха ранени 50 души, сред които и единият машинист. Той бил докаран в болница в крайно тежко състояние. Другият машинист е загинал намясто.

От осем вагона неповреден е останал само един.

Италианският премиер Матео Ренци, който бе на посещение в Милано, съкрати престоя си там, за да се върне в Рим и да следи ситуацията. Той обеща, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се разбере каква е била причината за катастрофата и да бъдат намерени виновниците, предаде БТА.