"Ако (каталунците) обявят независимост, ще има решения за възстановяване на закона и демокрацията", каза Саенс де Сантамария в ефира на радио КОПЕ, цитиран от БТА.

Каталунският върховен съд обяви, че е поискал от испанската национална полиция да осигури повече охрана на сградата, в случай че регионалният парламент обяви автономната област за независима.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон ще говори утре вечер пред регионалния парламент. Политици сепаратисти казват, че тогава ще бъде обявена независимост, въпреки че според някои депутати от управляващата коалиция този акт ще бъде символичен.

Саенс де Сантамария призова членовете на каталунското правителство, "които все още уважават демокрацията и свободата, да не скачат в пропастта".

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес също призова днес Пучдемон да не изпълнява намерението си да обяви утре едностранно независимост.

Той даде да се разбере, че неговата партия, основната опозиционна сила в Испания, ще подкрепи действията на централните власти, които може да решат да отменят автономията на Каталуния.

Испанското правителство отхвърли искането на Съвета на Европа да се проведе бързо и независимо разследване на обвиненията в полицейско насилие по време на организирания на 1 октомври референдум в Каталуния, заяви комисарят по правата на човека Нилс Муйжниекс.

Такъв вариант не се и обсъжда, но теоретично ако независимостта бъде призната, то непосредствената последица ще е Каталуния автоматично да напусне ЕС, допълни той.

Германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла в събота с испанския премиер Мариано Рахой. Двамата са обсъдили каталунската криза и Меркел е изразила подкрепа за целостта на Испания. Едновременно с това тя е призовала и за повече диалог. Също в събота Меркел е обсъдила ситуацията в Каталуния и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Франция няма да признае Каталуния, ако испанската автономна област едностранно обяви независимост, заяви министърката по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Ройтерс. Тя призова в ефира на телевизия СиНюз "кризата да бъде решена чрез диалог на всички равнища в испанската политика".

Корсиканските власти обаче подкрепят действията на правителството на Каталуния и смятат, че каталунците имат право открито да изразят мнението си по тази тема. Това заяви председателят на изпълнителния съвет на Корсика Жил Симеони.

В същото време Симеони каза пред радио Ер Те Ел, че Корсика не е готова да организира плебисцит за отцепване от Франция.
Според него проблемът с Каталуния може да бъде решен само чрез възобновяване на диалога между Мадрид и Барселона.

Репресии няма да накарат каталунците да се чувстват испанци>>>