В момента нивото на безработицата в страната е над 22% или около 5 милиона души са без работа.
Според официалните данни в Испания живеят 667 194 граждани от други държави от ЕС и 1,1 млн. граждани от страни извън европейския блок. Най-много са имигрантите от Румъния – 287 225 души, Мароко – 206 860 души и Еквадор – 135 126 души.

В периода на икономически бум 1997-2007 година Испания провеждаше една от най-меките имиграционни политики в Европа, стремейки се да привлече работна сила в строителството и в сектора на услугите.

През лятото се разбра, че Европейската комисия е позволила на Испания да въведе временно ограничения върху румънските работници. Испания се обърна към ЕК с искане отново да бъдат въведени базирани на договори разрешителни за работа за румънските работници до декември 2012 г. 

Няма данни колко са българските трудови имигранти в Испания. Преди няколко месеца Институтът за икономически изследвания на БАН разпространи информация, че близо две трети от българските имигранти в Испания не биха стимулирали децата си да се завърнат в България. Над 70% от тях пък не желаят да се връщат в родината.

В последните месеци обаче икономическата криза в Испания се задълбочи, а на изборите миналата седмица десницата нанесе съкрушително поражение на левицата.