Това сочат данните от изследване на Института за икономически изследвания на БАН за миграционния модел в Испания, които бяха обявени на пресконференция в БТА.
По неофициална статистика в Испания живеят около 300 000 българи.

Проучването е направено в периода май-юни и обхваща 506 наши сънародници, живеещи в 24 населени места в Испания, обяви доцент Веселин Минчев, заместник-директор на института.
"Майките в по-голяма степен не искат децата им да се върнат у нас, което е симптом, че нещо в държавата ни не е наред", коментира той.

Почти 3% от българчетата в Испания не говорят български език, а 15 на сто са със слаби познания по родния си език. Близо една трета от родителите признават, че говорят на децата си на български, но те им отговарят на испански.

"Над 70% от сънародниците ни в Испания нямат намерение да се връщат в България срещу 5 на сто, които обмислят подобна стъпка", обобщи Минчев.

15% от българите в Испания работят в хотелиерството, 12 на сто - в селското стопанство, а 11% - в строителството. Средната възраст на българските емигранти в Испания е 36 години, като 23 на сто от тях са с висше образование.

По данни на БНБ емигранти са изпратили в България на свои роднини рекордните 77,4 млн. евро през месец май, което не се е случвало от 2004 г., откакто ги следи банката, съобщава в. "Стандарт".