Около 2000 души се събраха  в катедралата "Саграда фамилия" в Барселона да почетат паметта на жертвите на извършените тази седмица кървави атентати в испанската автономна област Каталуния, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Испанският крал Фелипе Шести, кралица Летисия, министър-председателят на Испания Мариано Рахой и каталунският премиер Карлес Пучдемон бяха сред хората, присъствали на литургията в базиликата, сътворена от известния архитект Антонио Гауди.

"Тези дни бяха дни на сълзи, на много сълзи, но най-вече на голяма човечност", заяви епископ Себастиа Талтавул, един от духовниците, които участваха продължилата повече от един час церемония.

Службата бе ръководена от архиепископа на Барселона кардинал Хуан Хосе Омеля и премина под съпровода на орган.

Омеля призова Испания да се обедини и да работи за по-мирен свят след нападенията в Барселона и Камбрилс, при които загинаха 14 човека, а над 120 бяха ранени.

В проповедта той каза, че присъствието на толкова много хора е "красива мозайка" от единство за работа за обща цел за "мир, уважение, братско съвместно съществуване и любов".

Кардиналът прочете на глас пред присъстващите - сред които имаше роднини на жертвите, представители на каталунската мюсюлманска общност, членове на испанското кралско семейство и висши правителствени служители - съболезнователна телеграма от папа Франциск, който нарече нападенията "жесток терористичен акт" и "тежка обида към Бога".

Литургията в катедралата "Саграда фамилия" ("Светото семейство") протече при засилени мерки за сигурност.

На нея присъства и португалският президент Марселу Ребелу де Соуза.