Грочев бе задържан през май м.г. при акция на ДАНС с 500 белязани лева, след като курсист за придобиване на шофьорска книжка подал сигнал в полицията.

Бившият зам.-шеф на ДАИ бе осъден на 2 години и 8 месеца затвор за злоупотреба с власт и вземане на подкуп, а сега Окръжният съд в Пазарджик наложи запор върху имуществото му на стойност малко под 333 000 лева, предаде БНР. Искането е на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Разследването е установило, че в продължение на 10 години Тодор Грочев не е теглил заплатата си, а се е издържал от неправомерно взети пари от курсисти.
Оказало се, че той притежава 10 банкови сметки. Натрупаната сума от неизтеглените заплати е в размер на над 200 000 лева.

С парични влогове, с неустановен произход, е разполагала и съпругата му, която също е държавен служител.

Сумата, която Тодор Грочев прибирал от курсист с помощта на инструкторите, е между 50 и 200 лева, а кодът по време на изпит бил „Ти имаш ли автокаско“. Неплатилите подкуп, не получавали и шофьорска книжка.

След съдебното решение за запор комисията има срок от три месеца, в които да внесе мотивирано искане за отнемане на запорираното имущество.

През август м.г. бяха задържани шефът на ДАИ във Велико Търново Петър Петров и подчинените му Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване и подкупи, след като събирали такса "спокойствие".

Днес от Специализирания наказателен съд съобщиха, че спецпрокуратурата е внесла предложение за изменение на мярката за неотклонение на Петър Петров от парична гаранция в размер на 15 000 лв. в "Задържане под стража".

Три месеца по-късно в ареста се озоваха и шефът на Регионалната дирекция "Автомобилна администрация" в Плевен Николай Николов и заместника му Георги Мъцин. Тогава бе установено, че те са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквани плащане на месечен абонамент и извършване на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт.

Т. нар. такса „спокойствие“ е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.