Заедно с директора Николай Николов и заместника му Георги Мъцин, зад решетките остава и Илко Илиев - собственик на транспортна фирма, съобщиха от пресцентъра на съда.

При операцията на ДАНС под наблюдението на Софийска градска прокуратура бяха задържани общо 7 души. При извършените обиски бе установено, че са изнудвани транспортни фирми, от които са изисквани плащане на месечен абонамент и извършване на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт.

Т.нар. такса „спокойствие“ е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

Искането за продължаване на мярката за неотклонение на тримата бе внесено в плевенския съд от прокурор от Софийска градска прокуратура.

На тримата са повдигнати обвинения за престъпления, извършени в периода юли-октомври т.г. Николай Николов е обвинен, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, е поискал и приел подкуп. Георги Мъцин и Илко Илиев пък са негови помагачи. Обвинения имат и за незаконно държане на боеприпаси.

Прокурорът е пледирал пред съда, че има реална опасност обвиняемите да се укрият, ако бъдат пуснати от ареста.

Магистратите пък са приели, че престъпната дейност на тримата задържани е много подробно описана и са събрани множество доказателства, които установяват участието им в схема за изнудване на превозвачи и получаване на подкупи.

Решението може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

През август бяха задържани шефът на ДАИ във Велико Търново Петър Петров и подчинените му Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване и подкупи, след като също събирали такса "спокойствие".