Шефът на Дирекция "Автомобилната администрация" в града Петър Петров и подчинените му Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков, които бяха задържани в сряда при акция на ДАНС, са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване и подкупи.

Според събраните до момента доказателства групата е била оглавявана от Петров и е действала поне от април 2014 година.

Как е организирана схемата обясни ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова, предаде БНР.

"Ключовите думи за членовете на тази група са били "такса спокойствие", която е била събирана от транспортните фирми, които е трябвало да заплащат определени такси, за да могат безпроблемно да се движат в страната. Събиран е абонамент - служителите, които са били на по-нисшите нива, е трябвало да отчитат съответни суми на приближените на обвиняемия Петров", разказа прокурорът.

По думите й имало е и така наречената ключова дума "лизинг". В показанията си част от свидетелите - служители на ДАИ, разказали, че Петров е казал пред тях, че е взел агенцията на лизинг, трябва да се отчита и затова те трябва да му дават съответни суми.

Четиримата първо бяха задържани за 72 часа, съдът трябва да реши дали да им наложи постоянна мярка за задържане под стража.