Данъкът е включен в рамките на предприетите от правителството мерки за строги икономии с цел извеждане на страната от дълговата криза, съобщават местните вестници. Данъкът се плаща със сметките за ток.

Жалби са постъпили не само от отделни граждани, но и от адвокатски колегии, брокерски компании за недвижими имоти. Визира се скандален случай, при който собственик на гарсониера от 48 кв. м и с месечен доход от 361 евро трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро, колкото е новият данък върху недвижимито имущество.

Данъкът бе гласуван миналия месец. От него са освободени църквите и любителските футболни клубове.

В Гърция, където процентът на собствениците е един от най-високите в Европа (над 70 процента), а данъчните измами са широко разпространени, обявяването на нов данък върху недвижимата собственост предизвика вълна от неодобрение, докато рецесията и дефицитите се задълбочават.

Новият данък варира в зависимост от използването, размера и района, където се намира недвижимата собственост. Когато бе обявен новият данък, максималният му размер трябваше да бъде 10 процента на квадратен метър, но под натиска на кредиторите на страната той бе увеличен на 16 процента. Новият данък се събира чрез сметките за ток, като на тези, които не плащат, ще бъде спирано електрозахранването.

Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че недвижимата собственост на гърците възлиза на 400 милиарда евро, докато държавният дълг е в размер на 350 милиарда евро. Решението за новия данък бе взето под натиска на кредиторите на страната - ЕС и МВФ, за да се ускорят реформите и да се спазят бюджетните цели за намаляване на дефицита и дълга.