На 19 септември специална делегация на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент, ръководена от българския евродепутат, заместник-председател на комисията и бъдещ член на Европейската сметна палата - Илиана Иванова, направи проверка на дейността на пристанище Ротердам, се казва в специално съобщение на сайта й.

В него се уточнява, че са инспектирани пристанищната администрация, митническата служба, както и функционирането на различните технически средства, използвани за засичане на контрабандни стоки, трафик на хора и радиоактивни вещества.
„Направихме проверки в най-голямата пристанищна входна артерия в Европа. Причина за този одит бяха откритите от Европейската сметна палата (ЕСП) пропуски, засечени в митническите процедури на пристанището. Според доклада на ЕСП 31% от транзакциите от нефинансовата извадка за 2008 г. съдържат грешки. Това води до сериозни проблеми и възможно допускане на стоки без валидни документи до пазара на ЕС", съобщава Иванова.

"Проверките, които направихме на място, установиха, че Холандия инвестира сериозни суми в митническия контрол със закупуване на много нови технически средства. За съжаление, аз и моите колеги не получихме отговори на всички наши въпроси. Властите в Ротердам не представиха конкретна информация за постигнатите резултати в борбата с контрабандата и нелегалния внос", допълва евродепутатката от ГЕРБ.

Тя хвали холандските власти за постигнатия напредък на пристанището, но подчертава, че са необходими още усилия в посока подобряване на контрола. Българският евродепутат коментира и случаите на корупция сред работещите на пристанището.
„Корупционните практики не липсват и на пристанище Ротердам. Огромният поток от стоки предразполага за това и доказателство е разбитата през юли тази година мрежа за контрабанда на кокаин, в която са участвали и работещи на пристанището“, подчертава Иванова.

Делегацията до Ротердам е завършила със среща с тютюневата индустрия в Холандия. Представителите на бизнеса споделили притесненията си, свързани с липсата на достатъчно резултати в борбата с контрабандата на цигари в Ротердам.
„За нас това е само върхът на айсберга. Голяма част от нелегалния внос на цигари се извършва тук и след това се преразпределя към вътрешността на ЕС, но липсва оценка на постигнатите резултати от митническите власти,“ коментирали от асоциацията на тютюневата индустрия в Холандия.

Делегацията на Комисията по бюджетен контрол ще продължи с проверките на 20 септември на пристанище Антверпен, където ЕСП също констатира нередности със счетоводните системи, уведомява Илиана Иванова.

Нейните твърдения идват, след като в сряда външният министър Николай Младенов също контраатакува Холандия. "Наистина ни се изчерпи търпението към Холандия”, коментира той поредната позиция на Хага.
Холандските власти обявиха, че ще изчакат доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния, преди да преразгледат позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенген. Така дебатите за присъдениването ни ще започнат чак през 2013 догодина, въпреки че и двете страни са изпълнили техническите критерии. Към позицията на Холандия се присъединиха и Германия и Белгия.

Младенов обаче заяви, че в петък ще обсъди с министъра на външните работи на Германия “ненарушаването на правилата, които сами сме си заложили”.
“Ако не се съобразяваме с правилата, които сме си заложили по един или друг въпрос в Европа, ще тръгнем надолу”, каза още той.

Преди дни пък финансовият министър Симеон Дянков заяви, че Холандия става за смях пред Брюксел с политиката си.