Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи, предаде БНР.

През юли за първи път България беше разделена в мониторинга от Румъния, като следващият доклад за страната ни ще бъде представен чак в края на 2013 година.

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени, гласи позицията на правителството в оставка на Марк Рюте, който се очаква след изборната си победа да оглави и следващия кабинет.

В изпратената до парламента оценка е отчетено, че и двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели. Затова, според властите в Хага, наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи.

Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния. Холандия все така обвързва заключенията в тях с темата "Шенген", и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния. На това мнение са и други страни от Евросъюза, пише в позицията на правителството.
В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица.

Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

За мен е важно Съвета на министрите, който ще бъде октомври, какво ще реши и тогава, може би, ще имаме и официални позиции, които ще бъдат дискутирани на самия съвет, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов позицията на Холандия, предаде БГНЕС.
Той посочи, че има изказани мнения от "определени държави относно ситуацията в Румъния и изчакването декемврийския доклад за механизма за оценка за Румъния тази година и едва след това да бъде точка от дневния ред на Съвета на министрите".
Всичко това са само предположения и коментари, каза още министърът, който се срещна с финландски парламентаристи.

Австрия има положително отношение към присъединяването на България към Шенген, каза междувременно президентът на Австрия Хайнц Фишер на пресконференция с българския държавен глава Росен Плевнелиев след срещата им в двореца "Хофбург" във Виена.
Плевнелиев е на двудневно работно посещение в Австрия.
По думите му, правителството и вътрешното министерство на Австрия са разгледали много сериозно темата за подготовката на страната ни за Шенген и са на мнение, че България е изпълнила зададените рамки за влизане.

"Като добри приятели можем да си кажем всичко, можем да посочим успехите и проблемите. България променя своя подход. Докато аз съм президент, проблемите няма да се крият, нито да се замитат под масата", каза Плевнелиев в отговор на въпрос.
Да, България има проблем с борбата с корупцията и системата на правораздаване, но постигаме и прогрес, процедурите за избор на ВСС са драматично променени. Благодарим на ЕК, те посочиха абсолютно всички успехи, но и проблеми, считаме, че докладът е обективен и ще си напишем домашното, каза Плевнелиев и изрази увереност, че до края на 2013 г. България ще има съвсем друг имидж, резултат и оценка от Брюксел.