"Предварителните резултати от консултативния референдум свидетелстват, че активността е надхвърлила 30-те процента, необходими за признаване на гласуването и при това мнозинството избиратели са гласували против споразумението", се казва в изявление на кабинета, цитирано от ТАСС и БТА.

"Това не е резултатът, на който разчиташе правителството. Окончателните резултати от гласуването ще бъдат обявени на 12 април, но още сега е напълно ясно, че споразумението в настоящия момент не може да бъде ратифицирано", заявяват холандските власти.

Кабинетът сега смята "да проучи препоръките, произтичащи от референдума и да проведе консултации с парламента".

"След това въпросът ще се обсъди с европейските партньори и с Украйна. Този процес ще отнеме известно време и усилия за намиране на решение, което е приемливо за всички страни", заявява холандското правителство.

Против споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна се обявиха 61,1 процента от гласувалите на вчерашния референдум в Холандия. Това показват предварителните резултати след преброяване на гласовете във всички холандски общини.

В подкрепа са гласували 38,1 процента. Избирателната активност на референдума е била 32,2 процента, с което прескача бариерата от 30 процента, необходима, за да може гласуването да бъде признато за валидно.

Марин льо Пен приветства резултатите от референдума

Лидерът на френската крайнодясна партия Национален фронт Марин льо Пен приветства резултатите от вчерашния референдум в Холандия по споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, в което победиха противниците на сключването на такова споразумение, предаде ТАСС.

"Изразявам радост от триумфа на патриотичните сили в Холандия, които гласуваха против споразумението между ЕС и Украйна", написа Льо Пен в Туитър.

"Пожелавам от все сърце и на референдума по членството на Великобритания в ЕС да победят привържениците на излизането на страната от този съюз. Уверена съм, че референдумът във Великобритания ще стане първият такъв израз на общественото мнение, който ще бъде последван от подобни резултати от гласувания в много страни", добави Льо Пен.