Правителството на президента Джо Байдън ще отмени забраната, наложена на спорна украинска военна част да използва американски оръжия, съобщи вчера в. "Вашингтон пост", цитирайки служители на Държавния департамент.

Държавният департамент отмени въведена преди десет години забрана батальон "Азов" да използва американско обучение и оръжие, след като нов анализ не е установил доказателства за нарушения на човешките права от страна на подразделението, съобщи вестникът, цитиран от Ройтерс и БТА.

"След щателна проучване украинската 12-а бригада със специално предназначение "Азов" премина успешно проверката по закона "Лийхи", извършена от Държавния департамент на САЩ", се посочва в изявление на департамента, получено от вестника.

За момента Държавният департамент не е отговорил на искането на Ройтерс за коментар.

Законът "Лийхи" забранява предоставянето на американска военна помощ на чуждестранни военни части, за които е установено, че са извършили нарушения на човешките права, отбелязва агенцията.

Полкът "Азов", който има крайнодесни и ултранационалистически корени, е част от украинската Национална гвардия и произхожда от сформиран през 2014 г. батальон, който се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Полкът е възхваляван в Украйна като защитник на страната от руската инвазия, и особено на южния град Мариупол, но в Руската федерация той е признат за терористична организация и дейността му е забранена.