Бъдещият евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев, когото традиционно преференциите изстреляха в челото на листата, обяви знаково решение да смени адресната си регистрация от брюкселска със софийска. И даде заявка, че ще се включи много по-активно във вътрешната политика на страната. Кънев съобщи, че се прибира у нас с цялото семейство и ще лети до Брюксел за заседанията на ЕП всяка седмица.

"След окончателното преброяване е крайно време да благодаря, от сърце, за подкрепата.

Тези близо 40 000 преференциални гласа, и особено убедителното първо място в София и Варна, ми дават надежда, че в България предизборен разговор за политика и изцяло позитивна кампания са все още възможни и успешни. А разговор за политика, за бъдещето на нацията, за позитивните решения, които са ни нужни, тепърва ще трябва да се води. И в Брюксел, но най-вече - в София, Варна, Павликени и Калояново ...", изреди аргументацията си той за решението да да се установи в София.

"Затова и със семейството ми взехме решение да се върнем в България (т.е. Борис да учи, а Деница да работи в София, а аз да летя всяка седмица). Така ще мога да прекарвам поне половината от времето си тук, където предстоят тежки месеци или години и тежки решения.

Но за това - по-късно. Сега - още веднъж благодаря на всички, които дадоха гласа си, и особено на тези, които работиха денонощно през последните 6 месеца, за да бъде подобен резултат възможен", обяви Радан Кънев.

Кардиналното му решение идва на фона на подадената оставка от лидера на "Да, България" Христо Иванов и най-вече в навечерието на предстоящия партиен форум на ДСБ, чийто бивш лидер е самият Радан Кънев. Сегашният председател Атанас Атанасов реагира със самокритика на неуспеха на изборите и обяви, че ще поиска вот на доверие от членовете на "Демократи за силна България".

"Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха. Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени. От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред", заяви Атанас Атанасов.

Не е изключено завръщането на Радан Кънев да е свързано с повторно кандидатиране за лидерския пост, ако ДСБ откаже да даде доверието си и занапред на Атанасов, или ако самият той също подаде оставка.