2,4 милиона преференции от гласуването на евровота е получила италианската министър-председателка Джорджа Мелони, става ясно след преброяването на бюлетините в почти всички избирателни секции, предадоха АНСА и БТА. Мелони бе начело на листите на своята партия "Италиански братя" в петте избирателни италиански окръга. 

В Италия имаше и преференциално гласуване за евроизборите. Въпреки огромния брой гласувания за нея, Мелони вече заяви, че няма да отиде в Европарламента, а ще остане премиер на Италия.

Водещият кандидат на "Лига" на Матео Салвини - полемичният генерал Роберто Ваначи, известен с много отличия заради задгранични мисии, но и с книга, в която критикува ЛГБТ общността, еколозите и хората от неиталианско потекло, получава 532 368 преференции. На тези избори самият Салвини не се яви.

Сред останалите по-интересни кандидати с преференции е Илария Салис, която е съдена в Унгария заради предполагаемо нападение над крайнодесни, предава кореспондентът на БТА в Италия. Салис беше издигната за евродепутат от "Съюз Зелени Левица" и беше избрана.

На евроизборите победител е партията на Мелони "Италиански братя" с 28,81 процента, следвана от левоцентристката Демократическа партия на Ели Шлайн с 24,08 процента. На трето място е "Движение 5 звезди" с 9,99 процента. На четвърто място е "Форца Италия" с 9,61 процента. На пето място е "Лига" с 9 процента.

Бариерата от 4 процента за влизане в ЕП преминава и "Съюз Зелени Левица" с 6,73 процента.

От схемата отпадат проевропейската партия "Съединени европейски щати" на бившия премиер Матео Ренци и на бившия еврокомисар Ема Бонино и центристката партия "Действие" на бившия министър в няколко правителства Карло Календа.

Друг интересен момент е, че освен на евроизборите, италианската десница триумфира и на регионалните избори в Пиемонте. Те бяха произведени едновременно с изборите за Европейски парламент. Както се очакваше там беше преизбран досегашният областен управител Алберто Чирио, подкрепен от трите десни партии.

Той спечели убедително с 56,56 процента. На второ място остана Джана Пентенеро от Демократическата партия, с 33,42 процента. Тя вече призна поражението си. Чирио беше поздравен от италианския външен министър Антонио Таяни и от председателката на Европейския парламент Роберта Мецола за постигнатата победа.

Преди пет години роденият през 1972 г. Чирио спечели първи областен мандат с 49,86 процента. От февруари тази година той е заместник-секретар на партия "Форца Италия". Бил е общински съветник и заместник-кмет на град Алба, областен съветник в областния съвет на Пиемонте и евродепутат от 2014 г. до 2019 г. Кандидатурата му се подкрепяше както от "Форца Италия", така и от управляващата партия "Италиански братя" и от крайнодясната "Лига".

Областните избори в Пиемонте бяха четвъртите областни избори в Италия тази година след тези в Сардиния, Абруцо и Базиликата.

На изборите в Сардиния през февруари демократите и "Движение 5 звезди" се обединиха зад кандидатурата на родената през 1969 г. Алесандра Тоде, завършила информатика и информационни науки в университета в Пиза. В резултат на лявото обединение за изборите Тоде беше избрана и стана първата жена областен управител на острова. Тя е била заместник-лидер на "Движение 5 звезди", италиански депутат, заместник-министър на икономическото развитие, кандидатирала се е на европейските избори преди пет години.

В битката за лидерския пост на Сардиния Тоде се противопостави на кмета на Каляри Паоло Труцу, член на "Италиански братя" на Джорджа Мелони. Тогава Паоло Труцу беше кандидатура на една привидно обединена десница, но зад кулисите тя беше разединена. Труцу беше наложен от Мелони, докато "Лига" на Салвини искаше за поста да се кандидатира предишният областен управител от десницата Кристиан Солинас. Това разделение и обединяването на опозицията зад кандидатурата на Тоде донесе първо изборно поражение за Джорджа Мелони след победата й на националните избори през септември 2022 г.

След това на изборите в областите Абруцо и Базиликата десницата показа, че си е взела поука и застана единна зад кандидатурите на Марко Марсилио и Вито Барди, които бяха преизбрани на постовете им на областни управители на двете италиански области. А широката опозиционна коалиция от Сардиния така и не успя да повтори сардинския експеримент.