Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че няма пречка армията временно в съвсем малък състав да помогне за справянето със ситуацията на границата в най-близките месеци - докато се направи преградното съоръжение и докато се изградят пътища, предаде БТА. Той посочи, че според юристите в МВР за целта няма да има нужда от законодателни промени.

Военният министър Николай Ненчев обаче коментира, че няма "кой знае колко основание" от законова гледна точка да предложи на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница, съобщи "Фокус". По думите му, Министерство на отбраната има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение.

"Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", допълни Ненчев.

На въпрос дали армията отново ще строи останалите километри от защитното съоръжение (над 300) министърът заяви: „Не, еднозначно, не”.

По думите му има две опции - първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората – тази тежест да се поеме от областните управители. На въпрос в какво ще се изразява помощта по границата и дали патрулите ще се возят до границата с бронирани машини Ненчев посочи, че министерството би могло да участва с такава техника и има готовност за това.

Военният министър каза още, че техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем. По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово, Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Той допълни, че все още не знаят цената за бъдещата подкрепа, а и на този етап към тях няма запитване за палатки.

По-рано председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов заяви, че охраната на границата е ангажимент на МВР, а МО може да помага с логистика.

До 14 дни в Министерски съвет ще бъде представен план за действие за охрана на границите и за справяне с бежанския натиск, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Това решиха на среща днес няколко министри на работно съвещание с вицепремиера Меглена Кунева.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че все още около 600 служители от областните дирекции на МВР и около 400 служители на "Гранична полиция" са командировани от вътрешността на страната по границата с Турция.

Дни преди Нова година директорът на Гранична полиция Захарин Пенов подаде оставка заради тежката катастрофа на Коледа на българо-турската граница, при която загина шофьор на камион, а 15 гранични полицаи бяха ранени.

Вътрешният министър обяви, че постът ще поеме досегашният му заместник Милен Пенев. Той ще бъде назначен днес, като в началото ще бъде временно изпълняващ длъжността, но "той заслужава да бъде и титуляр на поста", съобщиха БНР и БГНЕС.

Министърът обясни, че Пенев е човек от кариерата и целият му професионален стаж е минал в дирекцията и коментира, че това е съвсем естествена приемственост.

АНКЕТА: Кой да охранява границата?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Николай Ненчев срещу Веселин Вучков