До този момент проверка е установила, че петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" не е монтирала измервателни уреди, които в реално време да подават информация за количествата горива, които пускат на пазара. От компанията заявяват пред телевизията, че броят на измервателните уреди, които трябва да се поставят, е огромен и че ще успеят до края на годината. Изискването беше това да стане до 26 юни.

Акцията на митниците ще продължи три месеца.

"За първи път в тази държава ще се знае за деня, както го правят американците, какво е потреблението. Т.е. във всеки момент ще знаем какво количество бензин има освободено за потребление и какво се намира в данъчен склад и не е освободено. Това, според мен, всяко правителство трябва да го знае, защото например, когато възникна газовата криза никой в държавата не знаеше какъв ресурс има и какъв резерв и колко време можем да издържим с нетрадиционно гориво - примерно с мазут", коментира шефът на митниците Ваньо Танов.

Най-много мобилни групи на митниците работят в района на Бургас. Там се налага контрол на нефтопристанището, ЖП и автотерминалът, тъй като рафинерията се води акцизен склад. Единствено там няма контролни уреди, които да подават информация към митниците.

"Ако това е възможно - с някакви количества да бъде излъгана държавата, това може да се случи само в "Лукойл Нефтохим", тъй като те не отговарят на тези изисквания", категоричен бе Танов.

От компанията обаче заявиха, че на територията на рафинерията трябва да се монтират много уреди и инвестиционната им програма за годината предвижда проблемът да бъде решен. Декларираха още, че мобилните митнически групи са добре дошли в нефтокомбината, за да измерват всички количества горива както на входа, така и на изхода.

На всеки 24 часа в митниците ще се засичат данните, събрани от мобилните групи, отчетите на уредите на акцизните складове, които също в реално време се подават в агенцията, и декларациите на "Нефтохим", които не подават информация "онлайн".
В 6:30 сутринта започват да идват първите данни за количествата горива, които напускат акцизните складове и поемат към бензиностанциите. До обяд днес над 11 милиона литра бензин и дизел бяха отчетени от мобилните митнически групи.

"Това ще ни позволи да направим съпоставка с акцизните декларации на всичките данъчни складове и да видим дали това, което е реално изведено от тези обекти съвпада с декларираното от икономическите оператори. Мобилните групи отчитат онлайн и неакцизни стоки, които напускат складовете. И ние, ако установим, че излизат огромни количества неакцизни продукти от данъчен склад, от петролна база, да търсим допълнителни начини и средства да контролираме този обект и да видим защо така се случва", коментира оперативен служител на агенция "Митници".

По-рано днес шефът на НАП Красимир Стефанов съобщи, че нова информационна система ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с горива. Софтуерът ще свърже НАП с данъчните складове под митнически контрол. По думите на Стефанов по този начин приходната агенция ще получава цялостна и навременна информация за пълното движение на количествата с гориво. Ще могат да се сравняват количествата, които са внесени в страната, напуснали са данъчните складове и съответно са реализирани на пазара чрез бензиностанциите или по друг начин.