Съпредседателят на Патриотичния фронт отправи тази закана, след като президентът наложи вето на спорните промени в Изборния кодекс, а премиерът обяви, че утре спешно свиква ГЕРБ и партиите, които подкрепят кабинета, за да решават дали ще ги ревизират.

Бойко Борисов дори анонсира, че това е напълно възможно.
"Ако трябва да избирам между стабилност, демокрация и права на хората, ще избера демокрацията и правата на хората", каза той.

Днес Каракачанов коментира пред Нова телевизия, че думите му са стряскащи, защото е премиер и би трябвало да избере стабилността.

Утре предстоят разговори с Борисов за Изборния кодекс и на тези разговори ние ще заявим, че сигурността на държавата стои над всичко. Не може да си играем с бъдещето на нашата страна”, добави лидерът на ВМРО.
Той се закани, че ще оттеглят подкрепата си за правителството, ако предложението им за ограничаването на гласуването в чужбина не остане.

За пореден път Каракачанов подчерта, че целта на ПФ е да бъде ограничена възможността на Турция да се меси във вътрешните работи на България и отрече обвиненията, че така се ограничават правата на българите зад граница. По думите му, ако се погледне реално, ВМРО е организацията, която 20 години се опитва да защитава интересите на българите в чужбина.

Нека да измислим вариант как да спрем възможността на Турция да се бърка във вътрешните работи на България. Има ли информация, че една турска банка в България се готви да раздаде 6 млрд. долара на свои подставени фирми в полза на една политическа сила за купуване на земя и развиване на бизнес. Говоря за новата партия, която се появи. Питам - нормално ли е България да бъде жертва на тази неоосманистка политика на Турция”, каза още Каракачанов.

В същото време другият съпредседател на ПФ - Валери Симеонов, заяви пред телевизия Bulgaria on Air, че ще използват всички възможни средства, за да разрешат въпроса "без излишна драматургия".

Запитан дали застава зад позицията на ВМРО, че ако ветото на президента не падне, ПФ ще оттегли подкрепата си за кабинета, той отговори:

Ние сме коалиция. Тази точка за ограничаване на влиянието на Турция чрез гласуването в Турция на изселниците от България още от 2011 година сме я заложили в програмата на НФСБ. Така че въпросът е с предизвестен отговор".

По повод предстоящата среща с Борисов той каза, че на него не му е работа да се меси на парламента, но все пак е лидер на партията, която има 84 депутати, и от тях ще зависи "дали ще мине, дали няма да мине”.

Бъчварова: ПФ не е във властта

По повод заканата му вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която в ГЕРБ и кабинета отговаря за комуникацията с партньорите, коментира::

"Аз доколкото знам, ПФ подкрепя правителството, но не е във властта. Не е добра практика да се дават ултиматуми по такъв начин".

Тя изтъкна, че държавата е длъжна да гарантира възможността на всеки гражданин да даде своя глас и изрази надежда, че в крайна сметка по този въпрос ще бъде постигнато съгласие.

Според нея обаче аргументите на тези, които искат ограничаване на броя на секциите, не трябва да бъдат подценявани.

"Тревожа се, че 136 секции са толкова много, че ще е трудно за държавата да осигури такова присъствие и спазване на изборните правила във всички тях. Не е възможно да имаме секции навсякъде, където има българи на много широка територия", добави Бъчварова по повод вота в Турция.

БСП: Предсрочни избори до другата пролет

Междувременно лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви пред БНР, че управляващата "четворна коалиция е пагубна за България", а настоящият модел на управление на държавата – изчерпан – и затова трябва да има предсрочни избори, които видимо за всички предстоят.

"Най-късно тези избори ще бъдат, вероятно, другата пролет по това време, тъй като процесите са много силни! Дали ще бъдат 2 в 1 или самостоятелни, зависи от самия политически процес и от това доколко управляващите ще смогват да удържат кормилото!"

Миналата седмица омбудсманът Мая Манолова инициира среща между българи в чужбина и Бойко Борисов, а днес предстоят нови три разговора. Представители на сънародниците ни зад граница първо ще разговарят с АБВ, след това с Реформаторския блок и БСП.

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?