Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов изразиха позициите си след консултациите при президента.

ГЕРБ:
Ако се свали банковата тайна...

От ГЕРБ подкрепяме незабавно и квестори от Европа или т.нар. Единен банков съюз, който влиза септември месец, и чуждестранен надзор, тъй като в момента БНБ има първо репутационен проблем, сиреч трябва си внесем репутация отвън, явно e, че на тези хора не се вярва.
Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Борисов заяви, че е поискал оставката на Иван Искров заедно с тази на членове на Управителния съвет.

Попитан за "Креди Агрикол" и какво ще се случва с депозитите на хората - в пълен размер ли ще бъдат гарантирани или както е в момента - защитените 100 хиляди евро, Борисов каза, че както е в сега действащият закон, така ще бъде и занапред.

Не можахме да намерим консенсус по тази тема, но, в края на краищата, в момента има закон, който действа, каза Бойко Борисов. Бях готов след разговори с колегите да търсим някакъв компромис - ако се свали банковата тайна, ако всеки, който има над 100 хиляди депозит покаже откъде ги е добил - произход на парите, платени данъци, при консенсус евентуално да се търси подобен вариант, но когато стигнахме до детайлите кое може и кое не може, излизаха много неизвестни и накрая не приехме такъв вариант, коментира Борисов.

БНБ предлага прехвърляне на всички депозити от КТБ в "Креди Агрикол България" и по този начин те да бъдат спасени напълно. ДПС подкрепя този план.

На въпрос, че е поискал да бъдат арестувани премиера, вътрешния министър и председателя на ДАНС, а в крайна сметка ограбването на КТБ е започнало от 2011 г., Бойко Борисов заяви, че това не е вярно и се аргументира, че са заварили КТБ с 900 млн. в нея и постепенно през годините са намалявали държавните вноски. По думите му, в момента правителството е дало 1 млрд. в една банка, за да я "подпре".
Ако тогава бяхме извадили държавните пари, щеше да фалира тогава, а ние запазихме най-стабилната банкова система през този период от 4 години, коментира Борисов.

Попитан дали има други членове на ГЕРБ със сметки в КТБ освен Вежди Рашидов, Борисов каза, че самият той няма, партията няма и добави, че ако някой има, това е негова лична отговорност.

Борисов каза, че е останал доволен от премиера и от финансовия министър, защото са се съгласили, имали са отговорно отношение и са казали, че "ще актуализират и бюджета, и тавана на дълга, и Здравната каса".
По думите на Борисов, е останало да се уточни с колко и как ще стане това.

На въпрос дали има опасност от свръхдефицит в края на годината, Борисов отговори, че дефицитът категорично вече е поне 3% и трябва да се вдигне таванът на дълга.

БСП: 21 юли няма да е достатъчен срок за КТБ

Очевидно имаме политически различия с някои от представителите на консултациите, заяви пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. По думите му, тяхната политическа позиция остава непроменена - гарантиране на влоговете на българските граждани съгласно сега съществуващото законодателство - до 100 хиляди евро.

Категорично настояваме БНБ да ни предостави пълен, ясен и точен анализ за всички финансови показатели на КТБ, заяви Мерджанов.

Готови сме да разглеждаме и определени законодателни инициативи, но само, ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ, заяви Мерджанов.

В отговор на въпрос той коментира, че очевидно 21 юли няма да е достатъчен срок, за да бъде изготвен този анализ.

На тази дата се очаква КТБ да отвори.

АНКЕТА: Да падне ли банковата тайна за депозити над 100 000 евро?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За депозитите в КТБ