Сблъсъците пред парламента станаха рано сутринта на четвъртък - часове преди второто гласуване на мерките, необходими за гарантиране на международната помощ и избягване на банкрут на страната.

Полицията е задържала около 40 души. По данни на гръцкото министерство на здравеопазването след сблъсъците са хоспитализирани около 100 души.

Вчера депутатите одобриха с явно и поименно гласуване плана за бюджетни съкращения и вдигане на дънъци, чийто общ ефект е 28 млрд. евро като част от изискванията за получаване на помощта от ЕС и МВФ.
Парламентът ще поднови дебатите от 09:30 часа сутринта, като гласуването няма да се състои преди 14:00 часа.

В същото време правозащитната организация "Амнести интернешънъл" излезе с декларация, в която заявява, че гръцката полиция не е трябвало да използва прекомерна сила при опитите да се справи с насилието при протестите в Атина.
Сблъсъците станаха на площад "Синтагма", където хиляди протестираха срещу непопулярния план с мерки за икономии.

Гръцката Асоциация на хотелиерите призова полицията, профсъюзите и демонстрантите към въздържаност, предупреждавайки, че насилието може да засегне резервациите за туристическия сезон, предаде Асошиейтед прес.
"Отново светът вижда по телевизията кадри (на безредиците), които биха накарали и най-твърдо решения посетител да се откаже от пътуването до нашата страна", се посочва в съобщение на асоциацията.

Председателят на Асоциацията на гръцкия туристически бизнес Андреас Андреадис обаче заяви за АП, че не вярва безредиците да имат траен ефект върху като цяло добрата година за гръцката туристическа индустрия.
"Имаше лек спад в резервациите, основно за Атина, за последните четири-пет дни, но нещата вероятно ще се нормализират", казва той.
"Продължаваме да очакваме 10-процентно увеличение на туристическите резервации тази година в сравнение с 2010 г.".

Последна актуализация в 13.27 ч.