"Европа трябва да каже, че не може да приеме толкова много бежанци. Не е възможно", заяви Валс пред германския вестник "Зюддойче цайтунг" и още над десет европейски издания.

Контролът по европейските граници ще реши съдбата на Европейския съюз, смята френският премиер.
"Ако не направим това, хората ще кажат: Стига толкова Европа!"
Вместо да позволява хиляди мигранти да пристигат безконтролно, Европа трябва да потърси решения със съседите на Сирия Турция, Ливан и Йордания така, че да приемат и регистрират мигранти, посочи още Валс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В противен случай Европа ще постави под съмнение способността си да контролира ефективно своите граници."
Преди терористичните атентати в Париж Валс призова за общоевропейска стратегия за уреждане на въпроса с миграцията и бежанците.

Франция продължава да е нащрек за възможни терористични нападения, след като на 13 ноември ислямски екстремисти убиха най-малко 130 души при нападение срещу рок концерт, стрелби в парижки кафенета и самоубийствени атентати на националния стадион.

Франция разполага допълнителни полицейски и военни сили за охраната на около 140-те световни лидери, които се очаква да пристигнат в Париж за конференцията за климатичните промени от 30 ноември до 10 декември, предаде Асошиейтед прес.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов каза днес, че Франция ще въведе сериозни ограничения за автомобилния трафик във връзка с форума и ще запази контрола по границите, които по принцип са отворени за другите европейски страни.

Той заяви, че граничните проверки ще останат в сила, докато равнището на заплахата не намалее. Казньов добави, че 120 хиляди полицаи, жандармеристи и войници са разположени из цяла Франция, за да гарантират сигурността й.