На първо място Салах Абдеслам все още остава неоткриваем. Антитерористичната операция, проведена вчера и тази сутрин в Брюксел и още два града и приключила с общо 21 ареста, не доведе до арестуването на Салах, който е брат на едно от камикадзетата, взривили се в Париж, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

Смята се, че 26-годишният французин, роден в Брюксел и живеещ в квартала Моленбек, е наел два автомобила - Рено Клио и Фолксваген Поло, с които терористите са се придвижвали в Париж, както и стаи в хотел в Париж, използвани от терористите вероятно преди атаките.

Разследващите успяха да потвърдят, че на 13 ноември Салах е бил със сигурност в 18-и парижки район. Сега следствието се опитва да установи дали той е откарал екипа от терористи, взривили се край Стад дьо Франс и дали после е трябвало да извърши нападение в този 18-и район.

След атентатите Салах е бил откаран от двама негови познати в Белгия. Според британския в. "Телеграф" Салах е бил забелязан снощи от полицията край белгийския град Лиеж, но успял да й се измъкне и може би пътува с автомобил Бе Ем Ве към границата с Германия.

Предполагаемият организатор на нападенията в Париж - белгиецът Абделхамид Абауд беше ликвидиран миналата сряда при спецоперация в Сен Дени. В Белгия той имаше 20-годишна задочна присъда заради вербуване на джихадисти за Сирия.

Във връзка с него остава въпросът как той е успял да влиза и излиза от Европа, без да бъде спрян от правоохранителните органи на нито една страна членка на ЕС или на Шенгенската зона, или от френското разузнаване.

Десет дни след атентатите само един от камикадзетата край Стад дьо Франс е идентифицирано и това е Билал Хадфи, 20-годишен французин, живеещ в Белгия, който също заминал за Сирия.

Не става ясно как и кога е успял да се върне в Европа, без да бъде забелязан от разузнаването и правоохранителните органи.

До телата на останалите две камикадзета бяха намерени сирийски паспорти. Единият е на мъж с името Ахмад ал Мохамад, а другият на името на Мохамад ал Махмуд.

И двамата са били регистрирани като сирийски бежанци на гръцкия остров Лерос на 3 октомври и после са поели към Западна Европа.

От терористите стреляли по клиенти на парижки ресторанти беше идентифициран Брахим Абдеслам, 31-годишният брат на Салах Абдеслам. Той се взриви в ресторант на булевард "Волтер", но не уби никого.