Дебат за бюджета на страната

Сергей Станишев посочи трите водещи приоритета, които са очертани в предварителните разговори с правителството - социалната ангажираност, образование и по-сериозна подкрепа на местната власт.

Той подчерта, че предвид, че премиерът Орешарски ще се посвети на бюджета, то се очаква той да бъде по-подреден, социален и професионален от бюджетите тип "Дянков".

БСП ще отстоява и занапред запазване на финансовата и фискалната стабилност и ниския бюджетен дефицит, но ще настояваме за бюджет с различна философия и различен подход в неговото формиране и реализация, посочи той.

Според Станишев трябва да се направи преглед на текущите разходи във всеки сектор, колко от тях са ефективни. Необходимо е и да се заложи на амбициозна приходна част.

Станишев: Не става всичко наведнъж

Има огромно нетърпение и високи очаквания за реализация на нашите предизборни ангажименти и ще направим всичко възможно да бъдат осъществени, няма как обаче всички да се изпълнят в първата година от мандата, отбеляза Станишев.

Преодолян е "първият рубеж на управлението"

Така Станишев коментира обстановката, в която работи правителството. Той отчете, че кабинетът "Орешарски" устоява на небивал натиск отвън и че върши повече работа от правителството на ГЕРБ.

"Правителството и ние не направихме достатъчно да разкрием ужасното наследство на ГЕРБ", заяви обаче Станишев.

Новата тактика на ГЕРБ

Той каза, че бойкотът на ГЕРБ на парламента два месеца не е дал резултат, провалили са се и протестите срещу кабинета.

Новата тактика сега следва философията - "Колкото по-зле, толкова по-добре". Същността на тази тактика е целта да се делегитимира парламентът, да се покаже като неработещ, обясни Станишев. 

От своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков препоръча въвеждането на „организационни мерки за повишаване на дисциплината”. След като уточни, че говори само за депутатите от парламентарната група на БСП, той допълни: „В никакъв случай не предвиждаме средновековни санкции”.

Номинация на Мартин Шулц

Националният съвет на БСП подкрепи със 106 гласа "за" и един "въздържал се" номинацията на Мартин Шулц за кандидат на европейските социалисти за председател на Европейската комисия след европейските избори през 2014 година.