Това заяви президентът Румен Радев по време на заключителната пресконференция на 13-та годишна среща на групата "Арайолуш", която се състоя в Малта.

По думите на Румен Радев усилията на Европейския съюз в областта на миграцията трябва да бъдат насочени към превенцията на нови бежански вълни от съседните на континента региони, чрез гарантиране на перспективи за добър живот на хората в техните страни на произход.

"Трябва да насочим политиките си не към социална подкрепа за имигрантите на територията на Европа, а към създаване на стабилни общества, които да гарантират нормален начин на живот в страните източници на нелегална миграция", заяви още президентът.

В рамките на форума държавният глава Румен Радев напомни, че в дебата за бъдещето на Европа ключови теми трябва да останат солидарността и социалната справедливост.

"За да бъде Европейският съюз важен фактор на глобалната сцена, трябва да съхраним основните принципи на солидарност и кохезия между държавите членки. Постигането на равен стандарт на живот на изток и на запад в Европа, както и еднакво заплащане за еднакъв труд в ЕС са неотменими условия, за да бъде Съюзът успешен и единен във външната политика", заяви президентът.

Дискусиите в рамките на тазгодишната среща на групата "Арайолуш" бяха посветени на миграцията, сигурността, солидарността и подобряването на икономическите перспективи в Европейския съюз и съседните на него региони. Във форума взеха участие президентите на Австрия, България, Естония, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Малта и Словения.

По време на посещението си в Малта държавният глава се срещна с голяма група представители на българската общност на острова. Румен Радев беше посрещнат с хляб и сол и традиционно българско хоро в центъра на столицата Валета.
На хорото се хвана и първата дама - Десислава Радева.

България доказа, че защитава стриктно и с постоянство границите на ЕС, като зачита европейските стандарти и изпълнява критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. За да бъдем максимално ефективни и в бъдеще, членството на страната ни в Шенген е ключово условие. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе и двустранна среща с австрийския държавен глава Александер Ван дер Белен.

По време на срещата Румен Радев изрази благодарността на страната ни за помощта, която Австрия оказва на България за гарантиране на сигурността на границите в рамките на съвместни операции на Фронтекс. Двамата държавни ръководители заявиха, че ще продължат да подкрепят общоевропейските мерки за свеждането на нелегалната миграция в Европейския съюз до минимум.