След отрицателния вот на Европарламента споразумението не може да влезе в сила в Европейския съюз, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Поддръжниците на договора искаха решаващото гласуване да бъде отложено, но членовете на Европейския парламент решиха да не отлагат повече решението. Така споразумението АСТА бе отхвърлено с 478 гласа „против”, едва 39 „за” и 165 въздържали се.
По-рано всички пет парламентарни комисии, разглеждащи документа, препоръчаха той да не бъде приет, допълва АФП, на която се позова "Фокус".

„Удовлетворен съм, от това че Парламентът последва препоръката ми за отхвърляне на ACTA“, заяви докладчикът Дейвид Мартин (С&Д, Обединено кралство), повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. От друга страна, той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от „градивните елементи на икономиката на ЕС“.

Европейският комисар за търговията Карел де Гухт, който е привърженик на АКТА, обаче даде да се разбере, че не възнамерява да се предава. В изявление, което бе публикувано след гласуването, той обяви, че няма да се откаже от своя план да се допита до Европейския съд в Люксембург дали споразумението нарушава фундаменталните човешки права в ЕС, след което ще реши какво да предприеме по-нататък.

През февруари българското правителството спря процедурата по сключване на споразумението, след като това направиха редица други държави. През април обаче парламентът отхвърли проекторешение на "Атака", кабинетът да бъде задължен да оттегли окончателно подписа на България от спорното споразумение АCТА. Мотивът на управляващите беше, че за да стане това, споразумението би трябвало да е минало през ратификация в НС, а такава дори не е започната.

Търговско споразумение за борба с фалшифицирането беше подписано между Европейския съюз и неговите държави членки и Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и САЩ.