"Социалистите са водили всички преговори по АСТА. И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството, сега ние ще понесем отговорност пред Брюксел с вземането на това решение днес", заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета преди министрите да гласуват предложението на енергийния министър Трайчо Трайков за замразаване на участието на България.

Правителството на Тройната коалиция е знаело за АСТА в продължение на 6 години, обясни и Трайков, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.
Борисов каза, че премиерът Сергей Станишев и българският еврокомисар Меглена Кунева са участвали в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси. Гневът му явно бе продиктуван от думи на бившия премиер, че преговорите за АСТА са се водили тайно зад гърба на ЕС.

Борисов обясни, че от 2006 г. до октомври 2010 г. са били проведени 11 кръга преговори. По думите му държавите-членки на ЕС са информирани устно и писмено за тези преговори, т.е. и Станишев е информиран по този начин. Премиерът изброи, че основните ведомства, работили по преговорите и текстовете в различни формати, са Министерство на културата, Министерство на правосъдието, Патентното ведомство, Министерство на икономиката и енергетиката.

"Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак не мога да приема, че след всички тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината", каза премиерът, цитиран от БГНЕС.
По-рано днес министърът заяви, че е готов да подаде оставка заради скандала с парафирането от България на АСТА.

Борисов посочи, че социалистите "с това са известни". "Те първи заклеймиха религията, сега първи тичат да палят свещи и да се комкат в църква", каза още той и добави, че се учудва, че не са отишли да оглавят протеста срещу АСТА.
"Те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, Трайков, и ще кажат - правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА", обърна се Борисов към министъра.

Премиерът коментира, че законодателството ни е хармонизирано, добро и достатъчно ефективно, за да се налага и подобни споразумения да се подписват.

"Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин", коментира Трайков. Според него вероятно позицията на България ще бъде критикувана от международни организации. "Надявам се, тогава колегите от опозицията да нямат претенции пък по тази тема", добави той.

"Надявам се тогава с г-н Станишев да отчетем, че успехът ни е общ, както той самият казва, и тогава да не се скрие. Спирането на АСТА е наш успех, това ще си го запазя и се надявам, когато ни атакуват от другата страна, той да застане до нас да каже, да, това е наш общ успех, надявам се", каза още Борисов.

АСТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост, пише в решението на кабинета.

Отказът от приемането на международното споразумение АСТА не вреди на репутацията на България, коментира по-късно пред журналисти Трайчо Трайков, цитиран от БТА. При казуса с АСТА станали известни съображения с документа, които в предишните пет - шест години не били били обект на голям обществен интерес.
"Германия, на заседание на правителството решава да го подпише, но после се отказва и обяви, че ще чака решение на Европарламента. Полша и Чехия започнаха ратификационна процедура и сега я спират", каза Трайков.
Наистина, не прави добро впечатление, че на европейските съвети точката за АСТА се вкарва на заседанието на министрите на земеделието, които и в предишното и в сегашното просто, не й обръщат внимание, добави той.