Официалното писмо е изпратено до българската страна вчера, предаде БТА.

Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.

Плащанията към България се възстановяват и ЕК ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.
Вчера стана ясно, че до края на годината България очаква да получи 800 млн. лева.

"Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма", заявява по този повод еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, цитирана в съобщението.

"Възстановяването на плащанията е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет", коментира и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

По думите й това показва, че ЕК отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Георгиева напомня, че следващата година се предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмния период 2007-2013 г..

В началото на 2013 г. ЕК задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата. След одит в България през октомври 2014 г. службите на ЕК стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени.
Това значително ще намали опасността от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще, се посочва в съобщението.

"Решението да се възстановят плащанията по програма „Околна среда” се основава само и единствено на резултатите от извършената от Европейската комисия проверка на системите за управление и контрол", заяви следобед говорителят на комисията, отговарящ за бюджетните въпроси Якуб Адамович на въпрос дали размразяването на парите не идва като потвърждение, че еврофондовете към България текат безпроблемно само когато там управлява правителство, което се харесва на ЕК, предаде БНР.

Пред парламента премиерът Бойко Борисов заяви, че е дошъл специално, за да обяви новината, че плащанията по ОП „Околна среда” са възстановени и да благодари на депутатите.

„Предполагам, че очаквате да кажа, че благодарение на нас това се е случило. Много се постарахме тези дни, но дойдох да ви кажа, че благодарение на всички вас, волята на депутатите да имаме парламент, правителство, да сме тук всички заедно и Европа видя, че в България има нормално действащ парламент и демокрация, 800 млн. лева влизат в българската икономика. Това да сте направили, поне не могат да кажат, че депутатите не са си заслужили заплатите”, каза Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в кулоарите на Народното събрание, че възстановените пари са знак за връщането на доверието към България и това може да бъде определено като първа стъпка, предаде БГНЕС.

Дончев уточни, че връщането на 800 млн. лв. по ОПОС ще освободи и бюджета.

На въпрос дали има финансови корекции по проектите, той каза, че има и те са десетки, вследствие на не особено удачния начин, по който по-предишното правителство се опитало да излезе от ситуацията. По думите му поне 1/3 от бенефициентите необосновано понесли финансови корекции.

Изпълнението на условията, които бяха поставени при спирането на програмата, екоминистърката Ивелина Василева посочи като прекрасна новина, която безспорно отпушва възстановяването на средства към България. Тя благодари на ЕК за доверието към българските власти и на бенефициентите, които изпълнявали проектите дори в условията на спряно финансиране, както и на експертите.
Василева добави, че предстоят поредица от спешни мерки, които трябва да предприемем да минимализираме очакваните загуби.

От стенограма на правителственото заседание в сряда става ясно, че за Борисов най-важният приоритет за кабинета в момента е договарянето на европейските оперативни програми.

"Ако трябва, вицепремиерите, министрите ще ги командировам за месец в Брюксел. Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите.
Без да осигурите парите и плащанията – не случайно чухте 75%, всичко ще се срути. В същото време, успеем ли да си ги възстановим, 50% работата на правителството е свършена. Затова хората ни избраха, като задача най-вече. Денонощна работа по фондовете",
казва той пред членовете на кабинета.