Страната вече обяви, че не може да се справи с наплива от нелегални имигранти.

"Европа винаги ще подкрепя държавите по външните граници, а Унгария е държава външна граница. Европа застава до Унгария и ще работим заедно в дух на солидарност, за да се справим с тази трудна ситуация", каза еврокомисарят по имиграцията Димитрис Аврамапулос, цитиран от БНР.

Натискът, пред който е изправена Унгария заради притока на имигранти и бежанци, е подобен на този, с който се сблъскват Гърция и Италия в резултат на масовата миграция през Средиземно море, заяви още Аврамопулос, цитиран и от БТА.

На въпрос за плана на Будапеща за изграждане на стена по границата със Сърбия, Аврамопулос отговори, че страните членки сами носят отговорност за управлението на границите си.

Унгария и "частично" България ще бъдат изключени от доброволната схема за разпределение на 60 000 мигранти - 40 000 сирийски и еритрейски кандидати за убежище, намиращи се в Италия и Гърция, и 20 000 души сега извън ЕС. За това се споразумяха преди дни лидерите на страните от ЕС.

Унгария "води" по молби за убежище

Унгария е на първо място в Европейския съюз по молби за убежище на глава от населението през първите три месеца на тази година, пише в новия си брой британското списание "Икономист", цитирано от БТА.
Тя е следвана по този показател от Швеция и Австрия.

Иначе най-много молби, 73 100, са били подадени в Германия при общо 184 800 за целия ЕС. Италия, която "се оплаква най-шумно", е регистрирала 15 200 молби.

В Унгария са били подадени 32 810 молби за убежище. 70 процента от тях са на косовари.

Страната е част от безвизовото Шенгенско пространство и затова е привлекателна дестинация за десетките хиляди бежанци, които влизат в Европа през Балканите. Само за първата половина на тази година до страната са стигнали 67 хиляди нелегални имигранти, като повечето са влезли от Сърбия и Косово.