Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Ако един въпрос е сложен, се избира лесно решение, така че в случая с мигрантите държавата ще защити външните си граници", каза Орбан.

Тази година Унгария е получила над 53 000 молби за убежище, при под 43 000 през 2014 г. и 2150 през 2012 г. Орбан, който е в словашката столица Братислава за среща на лидери от централноевропейските страни с френския президент Франсоа Оланд, отбеляза, че Унгария смята за свое задължение като държава да защити границите си и няма да търси помощ за тази цел.

Сърбия се противопостави остро на плановете за оградата. Правителствата на Унгария и Сърбия ще имат среща в Будапеща на 1 юли.

"Ограда по унгарско-сръбската граница не може и няма да бъде издигната", заяви сръбският премиер Александър Вучич. Ще разговарям с Виктор Орбан макар да знам, че е обещал ограда на обществеността и че е неотстъпчив политик, каза Вучич в Белград.

Ще призова и ще настоявам в името на Сърбия тази стена да не се изгражда и да потърсим други политически решения, тъй като Сърбия няма да издига стени пред когото и да било в района, добави той.

Повечето от мигрантите, стигащи до Унгария от Сърбия, идват на север по т.нар. "балкански път", често след като са минали през Турция, Гърция или България.

Орбан каза, че подготовката за строежа на стената е започнала и подробностите като разходите и трасето, ще бъдат уточнени на заседание на кабинета на 24 юни.

Той отбеляза, че е съгласен с Оланд за необходимостта да се прави разлика между икономически мигранти и бежанци, и че през 90-те години на миналия век Унгария е дала подслон на бежанци от войните на Балканите независимо от етническия им произход или националност.

Унгария разполага с "ноу-хау" за това как да се различи бежанецът, спасяващ живота си, от икономическия мигрант. Явлението, с което се сблъскват сега Европа и Унгария е основно проблемът с икономическата имиграция, отбеляза Орбан. Той каза, че в Унгария тази година са пристигнали повече мигранти, отколкото в която и да било друга европейска страна и унгарските власти биха искали Европа да осъзнае мащаба на проблема.