Агенцията се позовава на източник от гръцката гражданска авиация. Лайнерът е паднал край острова в югоизточната част на Егейско море, след като се е намирал в египетското въздушно пространство.

На борда на "Еърбъса" изпълняващ полет MS 804 от Париж за Кайро, е имало 56 пътници и 10 души екипаж. (Първоначално погрешно бе съобщено, че пътниците са 58 или 59.). Трима от пасажерите са били малки деца.

В самолета са пътували 30 египетски граждани, 15 френски, един британски, както и граждани на Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада.

"Около 00.29 ч. по Гринуич (03.29 ч. местно време), докато се намираше в египетското въздушно пространство, самолетът изчезна от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 мили от остров Карпатос", който е разположен между Родос и Крит, е заявил източникът на АФП.

Лайнерът на авиокомпания Иджипт еър (EgyptAir) е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (0.09 ч. днес българско време ) за полет MS 804.

Самолетът е изчезнал от радарите две минути след като е напуснал гръцкото въздушно пространство, съобщи ръководителят на отдела за гражданска авиация на Гърция Костас Лидзеракис, цитиран от Ройтерс.

Гръцките авиодиспечери са говорили за последно с пилота, когато машината е била над остров Кеа. "Пилотът не е споменал за никакви проблеми", заяви Лидзеракис.

Според предишни съобщения  екипажът е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

Египетските военни са получили автоматичен сигнал за бедствие от изчезналия самолет почти два часа след изчезването му от радарите, предаде ДПА, цитирайки "Иджипт еър". По-късно египетските военни опровергаха това съобщение.

По данни на авиокомпанията самолетът е успял да навлезе на 16 км в египетското въздушно пространство. Връзката с него прекъснала в 02,45 часа египетско време (03,45 ч по българско), когато бил на височина около 11 хиляди метра.

Преди да изчезне от радарите, "Еърбъс"-ът рязко се е спуснал от 37 000 фута (11,2 км) на 9000 фута (2,7 км), пише гръцкият вестник "Про тема", като се позовава на неназовани източници, съобщи ТАСС.

Командирът на екипажа е бил египтянин, роден през 1980 г., и е имал 6275 летателни часа, от които 2101 - с А320. Вторият пилот е имал 2766 летателни часа.

Европейската служба за въздухоплаване съобщи, че в района, където изчезна самолетът, не е имало неблагоприятни метеорологични условия, предаде Ройтерс.

Останки от изчезналия египетски самолет са намерени южно от остров Карпатос, съобщи днес следобяд гръцката телевизия, цитирана от Ройтерс.

Мястото било на 50 мили югоизточно от района, където "Еърбъс"-ът изчезна от радарите.

Гръцка фрегата е открила два големи плаващи предмета в Егейско море на около 230 мили (370 км) южно от остров Крит, съобщиха по-късно източници от въоръжените сили на Гърция, предаде Ройтерс.

Смята се, че става дума за парчета пластмаса с червен и бял цвят. Те са забелязани близо до зоната, в която преди това бе засечен сигнал от транспондера на самолета на "Иджипт еър", изчезнал на път от Париж за Кайро.

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че са започнали издирвателно-спасителни операции и че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм, предаде Ройтерс.

"На този етап не можем да изключим, нито да потвърдим нищо. Трябва да приключи издирването, за да знаем причината", каза той, запитан дали изключва възможността за терористичен акт.

Франция не изключва никаква хипотеза, каза френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес.

Президентът Франсоа Оланд се чу по телефона с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси. Двамата се споразумяха да работят в тясно сътрудничество, за да бъдат установени час по-скоро обстоятелствата около произшествието.

Франция ще изпрати самолети и кораби в района на катастрофата.

По-късно през деня и самолет на ВМС на САЩ "Орион П-3" се включи в издирването.

Световните агенции припомнят, че през март самолет на "Иджипт еър" бе отвлечен и отклонен към Кипър от мъж, който по-късно бе определен от кипърските власти като "психически нестабилен".

Заради богатото си археологическо наследство и курортите на Червено море Египет е популярна дестинация за западните туристи.

Но египетската туристическа индустрия сериозно пострада, след като руски самолет с туристи бе свален от ислямски екстремисти през октомври 2015 г. над Синайския полуостров. Навреди й също поредицата бомбени нападения в страната, отбелязва Ройтерс.

Азербайджански самолет се разби в Афганистан

Азербайджански товарен самолет се е разбил вчера в южната афганистанска провинция Хелманд. Загинали са 7 души от деветимата на борда, заявиха азербайджанските авиационни власти, цитирани от ДПА и БТА.

Машината се разбила към 18.30 ч местно време, докато излитала от летище Дуиер в Хелманд, където е базиран контингент от американски и афганистански военни сили.

Азербайджанската държавна телеграфна агенция АзерТАдж предаде, че на борда е имало петима азербайджанци, трима украинци и един узбекистанец.

Няма данни за състоянието на оцелелите, нито за причината за катастрофата.