Кипърският министър на външните работи заяви на пресконференция, че похитителят на самолета на египетската компания EgyptAir се е предал доброволно на полицията и е бил в крехко психическо състояние, съобщава вестник The Independent, цитиран от Агенция "Фокус".

Относно мотивите, бе разкрито, че похитителят желаел "много неща", включително да отиде до друго летище и да разговаря с официално лице от ЕС, в допълнение към вече известните искания да види бившата си жена и освобождаване на политически затворници.

Също така, кипърският министър сподели подробности за инцидента. Според него "експлодиращата жилетка", която похитителят заплашваше да взриви, е съставена от множество протектори за смартфон.

Самолетът замина за Кайро с всички пътници

Отвлеченият днес самолет замина за Кайро заедно с всички пътници, които са били на борда. Това съобщи новинарският портал "Ал Уатан", като се позовава на представители на националния авиопревозвач на Египет, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Египетският министър на гражданската авиация Шериф Фати заедно с редица официални представители заминаха с частен самолет за Ларнака, за да се срещнат лично с пътниците и екипажа на самолета.

Фати се срещна с кипърски официални представители, за да им благодари за усилията за освобождаването и проявената координация.

Пътническият самолет А320, изпълняващ полет от Александрия за Кайро, бе отвлечен тази сутрин. Самолетът кацна в Ларнака. Кипърското външно министерство идентифицира похитителя като Сеиф Ад Дин Мустафа.

Във връзка със случилото се офисът на египетския президент изрази голяма признателност на ръководството и правителството на Република Кипър за подкрепата им и тясното сътрудничество с египетските власти за разрешаването на инцидента с отвлечения самолет.

"Кипърските власти демонстрираха оперативни и професионални действия при разрешаването на сложни проблеми в сферата на сигурността", се казва в изявление на офиса на египетския президент.