Това са съобщили американски и европейски източници в сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс. При катастрофата на руския Еърбъс А321 загинаха всички 224 души на борда.

Изводите обаче не са окончателни, подчертали източниците.

Държавният департамент на САЩ отказа коментар и препоръча да се изчакат резултатите от разследването. Руски източник от техническата комисия, разследваща авиокатастрофата, също предупреди да не се правят преждевременни заключения за причините за катастрофата.

Има сериозна вероятност катастрофата на руския пътнически самолет в Египет в събота да е била причинена от взривно устройство, заяви на свой ред британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс и БТА.

След заседание на кризисна комисия, председателствана от премиера Дейвид Камерън, Хамънд препоръча на британците да пътуват през летището на Шарл ел Шейх само при крайна необходимост.
Това означава, че отсега няма да има британски пътнически полети от и до египетския курорт на Червено море.

Разбилият се руски самолет излетя именно от Шарм ел Шейх.

Още в събота "Ислямска държава" обяви, че е свалила самолета - твърдение, което бе отхвърлено от египетските власти. Египетският клон на джихадистката групировка, който е активен в Синай, не разполага с ракети, които биха могли да поразят летателния апарат на такава височина.

Вчера ИД заяви, че не е длъжна да предоставя доказателства и че ще направи демонстрация, когато си поиска.

Взрив в двигател е предизвикал катастрофата, съобщиха за египетски медии източници от разследването. Според източниците на такъв извод навеждат данните от черните кутии.

"Причина за падането на самолета е станал взрив в един от двигателите. Какво го е предизвикало ще установи специална техническа лаборатория, както и резултатите от огледа от експерти на мястото на катастрофата, телата на жертвите и вещества по телата и фрагменти от самолета", казаха от следствената комисия.

В същото време анализът на техническите параметри показва, че самолетът е паднал бързо, което може да се дължи "на мощен взрив, едновременен отказ на всички двигатели, изгаряне на части от корпуса и разрушение на част от самолета още във въздуха".