Експертът по информатика Роберто Бинаски, на 56 години, пътувал със своята съпруга и дъщеря с редовен полет на ирландската авиокомпания "Еър Лингъс" от Милано за Дъблин. Той отивал на конференция в Ирландия.

Решил да се пошегува и подал на дъщеря си пластмасова чаша с кафе, върху чийто капак написал на италиански "Внимание ебола" (Attenzione Ebola).

Член на екипажа забелязал надписа в купа на използваните чаши и попитал Бинаски дали той е автор на писанието. Италианецът отговорил утвърдително и екипажът незабавно алармирал летищните власти в Дъблин, предаде БТА.

Задействана била процедурата за бедствие и след кацането на самолета с 142 пътници около него би образуван кордон. Цялото семейство Бинаски било арестувано.

"Дъщеря ми си поръча кафе и аз пръв отпих от чашата. Понеже знам колко държи на чистотата, взех една от нейните писалки и написах изречението, след което поставих чашата пред нея,
" обяснил италианецът в районния съд в Дъблин и поднесъл своите извинения.

Съдията Антъни Халпин заявил, че това не може да бъде окачествено по друг начин, освен като "отвратителна шега". Според него все едно, че подсъдимият е написал върху салфетка предупреждение за бомба в самолета.

Роберто Бинаски се признал за виновен по обвинението в поведение, което представлява заплаха, злоупотреба и обида на борда на самолет.

Съдът постановил той да заплати глоба от 2500 евро в полза на католическа благотворителна организация, която се грижи за бездомни хора в Дъблин. 

 Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че епидемията от ебола е отнела живота на 4951 души от общо 13 567 заразени в осем страни. Данните показват, че от предишния отчет на СЗО в сряда жертвите на болестта са се увеличили с 31.

Броят на всички случаи на заразяване с вируса е намалял със 136, което се дължи главно на отпадането на подозирани случаи в Гвинея, каза СЗО.

Организацията заяви, че всички 83 човека, с които е имал контакт заразен с ебола здравен работник в Испания, са приключили първия 21-дневен инкубационен период на вируса, но трябва да мине втори 21-дневен период, преди страната да може да бъде обявена за чиста от ебола.