Спасените седмина души са добре, съобщи д-р Валери Симеонов, началник на "Спешна и неотложна медицинска помощ" в Перник, цитиран от БТА. Медицинска помощ бе оказана само на 11-годишния Емил Димитров, който може би се е почувствал зле и от вълнение, обясни той пред БНТ.

Седмината бяха  блокирани в лабиринтната пещера до пернишкото село Боснек от петък вечер. Нивото на подземните реки се бе вдигнало със 7 метра заради поройните дъждове.
 
Децата са 11-годишният Емил Димитров, осмокласничките Божидара Белова и Марина Монева, и тримата от Карлово. Извадените възрастни са - най-опитният спелеолог в Перник - Ивайло Чичев, Йонко Ангелов - от София и Петър Димитров и Илия Драганов - и двамата от Карлово.

Спасените пещерняци са учудващо добре, заяви спасителят Иво Калушев, участвал в изваждането на бедстващите хора. Те са били намерени точно на мястото в пещерата, където се е предполагало, че се намират.
Наложи се дълго време да копаем под вода, разказа Калушев. 

Бедстващите пещерняци бяха посрещнати от близките си. Децата разказаха, че освен малко страшно, им е било и интересно. Те бяха посрещнати и от премиера Бойко Борисов, който разговаря с тях и с ръководителите на спасителните екипи.
"Важното е, че са живи и здрави", коментира министър-председателят, преди да си тръгне.

„На входа видях шест линейки, които са затоплени, седем лекари, медицински сестри, има готовност от болниците, подготвен е и затоплен серум. Изпратили сме най-мощната техника – багери, пневматични чукове, които разбиват скалата и водата тече надолу. Направихме изкуствено корито. Остава Господ да запази хората живи”, каза Борисов по-рано пред БНТ.
На въпрос каква е неговата оценка дали е било разумно тези хора да влязат в пещерата, той отговори, че те не са очаквали, че такъв порой ще се излее.

Багери копаха в долната част на село Боснек, където е изворът на селото, за да се оттича по силно водата, която се намира в галерията в пещерата, съобщи шефът на Гражданска защита в Перник Емил Бачев.
С хидравличен чук се разбиваха скали, за да се увеличи оттичането на водата. Необходимо беше да се направи по голям отвор на мястото в скалите, за да може да се получи по голямо оттичане на водата в самата пещера.

"Най-важно е да не са мокри. Иначе температурата вътре е постоянна, около 11 градуса. Ако са открили сухо място в някоя от галериите, ще ги извадим живи и здрави. Водата в пещерата става за пиене, така че евентуално проблем може да има само с храната", казаха по рано спасителите, цитирани от БЛИЦ. Най-лошото според тях е било, че в паркираните пред пещерата автомобили на блокираните спелеолози е оставена важна екипировка като спални чували, обувки и непромокаеми дрехи.

Спасителите припомниха, че преди години са били извадени 4 души след престой в пещерата от 96 часа – 4 денонощия.

"Духлата" е най-дългата българска пещера – 18 километра. Тя е на няколко етажа и е с няколко подземни реки.

Последна актуализация в 21.15 ч.