Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти след заседание на Обществения консултативен съвет към регулатора, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Не приехме предложението за почти 27% увеличение на газа на „Булгаргаз” и намерихме начин да намалим параметрите, които беше отчела компанията за увеличение на цените, каза Семерджиев.

По думите му обаче, ако цената на природния газ не се увеличи поне с 13 процента, общественият доставчик "Булгаргаз" е застрашен от фалит, предаде БТА. "От второто тримесечие на 2009 г. цената на природния газ спадна рязко под цените на алтернативните горива и оттогава досега тя се движи с голяма разлика от цените им. Всичко това води до загуба за "Булгаргаз", до недовзет приход и до тежко състояние на държавното дружество", добави Ангел Семерджиев.

Според предложението на работната, този скок на газа ще доведе поскъпване на топлинната енергия за отделните топлофикационни дружества от 7 до 12.5 на сто. За "Топлофикация София" повишението ще бъде 9,14%.

В предложенията на работната група на държавния регулатор за по-високи цени на парното е калкулирано и предишното увеличение на цената на природния газ от 1 януари с 4,34%.

Ако не одобрим това увеличение, "Булгаргаз" ще бъде доведен до фалит, каза Семерджиев. От второто тримесечие на 2009 г. цената на природния газ спадна рязко под цените на алтернативните горива и оттогава досега тя се движи с голяма разлика от цените им, обясни председателят на ДКЕВР. Всичко това води до загуба за "Булгаргаз", до недовзет приход и до тежко състояние на държавното дружество, добави той.

За 2011 г. "Булгаргаз" има очаквана загуба от 66 756 000 лева. 

Председателят на регулатора заяви, че стига да има намаление на цената на природния газ, доставян от "Газпром", ДКЕВР незабавно ще намали цената и на природния газ на вътрешния пазар. Според Семерджиев е възможно да бъде договорено намаление с "Газпром" по сега действащите договори и то да е поне 10 на сто.

Последният ценови скок на топлинната услуга беше през октомври миналата година.
По правило всяко увеличение на цената на газа с над 5% се отразява на цената на парното и топлата вода.

Според "Капитал Дейли" това поскъпване на газа ще се отрази много тежко на индустрията и ще я направи неконкурентоспособна. Торовият завод "Агрополихим" например ще бъде принуден да спре производството си през второто тримесечие на годината.
На Европейската енергийна борса (European Energy Exchange) цената, по която се търгува природният газ за 20 март, е 25 евро за мегаватчас, според вестника. У нас след увеличението цената ще бъде 38 евро.