Заседанието на обществения консултативен съвет за обсъждане на новите цени на природния газ, парното и електроенергията от когенерации ще се състои на 21 март, съобщава на интернет сайта си регулаторът, предаде БТА.

Преди седмица "Булгаргаз" поиска 25,78% повишение на цената на природния газ от 1 април. Още тогава председателят на ДЕВР Ангел Семерджиев заяви, че няма да одобрят такъв ценови скок и прогнозира до 10% поскъпване. В неделя обаче той заяви, че първоаприлското поскъпване на синьото гориво ще бъде над 12%.

В предложенията на работната група на държавния регулатор за по-високи цени на парното е калкулирано и предишното увеличение на цената на природния газ от 1 януари с  4,34%.

За "Топлофикация София" повишението ще бъде 9,14%, за пловдивската топлофикация - 10,54%, за "Топлофикация Варна" - 7,03%, за "Топлофикация Бургас" - 10,37%, за "Топлофикация Плевен" - 9,38%, за "Топлофикация Разград" - 12,47%, за "Топлофикация Враца" - 8,65%.

Последният ценови скок на топлинната услуга беше през октомври миналата година.
По правило всяко увеличение на цената на газа с над 5% се отразява на цената на парното и топлата вода.

Па-рано днес номинираният за министър на икономиката Дилян Добрев разкри пред bTV, че се водят преговори с руската страна през тази седмица за намаляване цената на газа. Дано успеем да намалим цената на природния газ и да бъде направена отстъпка от 15%, пожела си той. Според плановете се предвижда намалението да стане факт още от 1 април. Това означава, че цената на парното няма да бъде повишена толкова, колкото предвиди ДКЕВР, убеден е Добрев. Той обаче отказа да разкрие повече подробности.