Това се разбра след решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БТА.
ДКЕВР определя нова цена на природния газ на всяко тримесечие.

Предложението на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ през четвъртото тримесечие беше за 13,86 на сто. Първоначалното предложение на работната група от ДКЕВР за поскъпване от октомври беше за 8,6 на сто.  

Новите цени на природния газ ще доведат до поскъпване на топлинната енергия от октомври. Най-голямо ще е то в Плевен - с 4,77%, съобщи пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Намаление на крайната цена на парното ще има единствено във Велико Търново - с 1,38 на сто, където цената на парното остава най-висока. Непроменена остава цената в Габрово, минимално е поскъпването в Русе - с 0,01 на сто, Варна - 0,1 на сто, Сливен - 0,3 на сто и Перник - 0,72 на сто.

Цената на топлинната енергия от следващия месец в София ще бъде по-висока с 3,35%, в Пловдив - с 3,75 на сто, във Враца - с 2,97 на сто и в Бургас - 2,12 на сто.

Семерджиев каза, че за да се изчисли общото поскъпване на парното за зимата от април и от средата на лятото, към определените днес цени трябва да се добавят 4-5 процента.
Той изрази надежда цените да се запазят през целия предстоящ отоплителен сезон. По думите му, ако цените на природния газ се понижат от началото на следващата година, това ще има отражение и върху цената на парното.

Токът ще поскъпне юли догодина

Минималното поскъпване на тока, което може да се очаква за защитените потребители от средата на следващата година е 7-8%, прогнозира още днес Ангел Семерджиев. По думите му една от причините е преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Нейната тежест ще зависи и от броя въведени в експлоатация ВЕИ.

Другата основна причина е изтичането на срока за ползване на безплатни емисии от производителите на енергия. В момента, в който те ще трябва да купуват емисии на пазарни цени, техните цени ще се вдигат, а оттам и цените в микса, поясни председателят на ДКЕВР.