След като таксата за достъп за зелените производители стане постоянна, тя ще бъде намалена. Това обаче няма да компенсира увеличението на зелената добавка и цените за крайните потребители ще скочат, обясни Семерджиев.
По неговите думи, ако цените на пазара за вредни емисии се запазят, това няма да окаже влияние върху цените на тока догодина.

Прекалено рано е да се правят прогнози за увеличение на тока от догодина. Това каза на свой ред пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, помолен за коментар на прогнозите на ДКЕВР, предаде “Фокус”.
Трябва да видим картината на по-късен етап, добави той.

Министърът посочи, че доколкото е запознат става въпрос за компенсиране на по-големи разходи за зелени енергии. Тези разходи най-вероятно са от стария период, защото след намаляването на цените за зелени енергии от 1 юли и от 1 септември почти няма нови договори, които да са присъединени към мрежата.
Цената за достъп, която е била определена компенсира част от разходите.

Запитан кой носи отговорност за това, че 89 мегаватчаса от присъединените към 1 юли са минали през лицензии, а останалите по-малки мощности до 700 мегавата са минали само със санкцията на ЕРП-ата, министърът каза, че законът е такъв от 2008 г.
Тогава е заложено, че ЕРП-ата нямат право да отказват на всеки инвеститор в сектора, определени са преференциални цени, които са много над инвестиционните разходи, създадена е среда за инвеститори от целия свят. Тези проекти са били ограничени в максимална степен и са се случили едва 5-10% от всички договори, заключи Добрев.

Помолен да коментира твърдение на Българската фотоволтаична асоциация, според което е имало сгрешена прогноза, и още от юли токът е трябвало да бъде увеличен с повече от 13,6 процента и затова сега се търсят средства, за да се компенсира тази разлика, министърът, каза, че ако има грешка в прогнозите, има регулатор, който трябва да вземе мерки, ако сметне за необходимо.