Музеят ще бъде изграден между Техническия и Минногеоложкия университет, в непосредствена близост до метростанция „Г. М. Димитров“ в Студентски град.

Музеят със симпатичното име "Музейко“ ще е предназначен предимно за деца между 6 и 10 години.

Цялата сграда ще бъде направена от стъкло. На първото ниво ще е разположено „миналото”, където децата ще получават знания по геология и ще научават повече за различните исторически епохи.

Вижте как ще изглежда "Музейко" >>

На второто, основното ниво, ще е разположено „настоящето”, където ще бъде представяно културното многообразие на света.

"Бъдещето” ще бъде на трето ниво, където ще са разположени експозиции, свързани с пътуването на човека до космоса.

Проектът "Музейко“ е на стойност 22 млн. лв. и е финансиран от фондация “Америка за България”.

Идеята за детски научен център се ражда още през 2009 г., а работата по създаването му започва преди две години.

"Ако трябва да опишем Музейко с езика на едно дете, историята би звучала така: “Музейко е бил на много места. Вече е забравил къде е роден. Обаче докато е обикалял света, си е събирал разни неща. И най-накрая е намерил място, където да ги подреди, и го е превърнал в своя дом," обясняват организаторите на проекта.

"Дърпай, обръщай, скачай", това е мотото на „Музейко”.

Всичко в детския център ще бъде интерактивно,за да може децата сами да пипнат, да движат предмети, да изучават различни науки, за да могат да разберат как работи светът.

"Елементът на интерактивно обучение – като посещението на музей и ученето там – в България напълно липсва, a това е нещо най-обикновено в САЩ “, казва ръководителят на проекта Бистра Кирова.