"Бих искал категорично да заявя, по повод появилите се твърдения, че някой е изготвял законопроект за изплащане с облигации на гарантирани депозити, подобно нещо в Министерството на финансите, не само че не е помисляно, не е писано или каквото и да е като някакъв вариант", коментира Порожанов на брифинг в МС, цитиран от "Фокус".

По думите му при всички положения в началото на ноември, след излизането на оценката на банката и решението за нейното бъдеще, ще се пристъпи към изплащане на гарантираната част от влоговете.

На 20 октомври се очаква да излезе оценката, която се изготвя от БНБ и одиторите, за финансовото състояние на КТБ. При евентуална дълбока отрицателна капитализация е ясно какво ще се случи, но при другите хипотези, с опция за преструктуриране, няма единомислие, твърди Порожанов.

Вчера вложители на КТБ направиха опит да проникнат в централата ѝ с искане да се срещнат с квесторите. Те заплашиха с радикализиране на протестите и категорично отхвърлиха възможността да получат облигации вместо парите си.

Порожанов посочи, че ако е дебатирана темата за облигации, тя е коментирана дотолкова, доколкото в Гаранционния фонд има един недостиг от 1,5-1,6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити.

По думите му има две опции за покриване на недостига. Единият е чрез тяхна облигационна емисия, която да осигури ликвидност на фонда, гарантирана от държавата. Другият е този ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата.

И при единия, и при другия правителството се нуждае от законодателна санкция.

Финансовият министър заяви още, че е била разгледана днес позицията за процедурата на ЕК, която ще изпрати в Брюксел.

Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран, така че да се избегнат възможностите за ненавременно плащане, предвиждащи самия режим по особен надзор.

Така че при установяването на неплатежоспособност, независимо от това дали е в ликвидация или не, да има достъп до депозитите.

Порожанов посочи, че законопроектът в момента е в работна фаза и ще бъде изпратен в ЕК до 30 октомври, след което в началото на ноември ще бъде внесен за одобрение и след това в НС.

Фонд EPIC вярва в оздравяването на КТБ

Представители на австрийския фонд EPIC организираха среща с банкови експерти и вложители в КТБ за обсъждане на ситуацията около банката, предаде БНР.

Финансистът Емил Хърсев, който присъства на срещата, заяви, че Фондът вярва, че Корпоративна търговска банка е достатъчно здрава, за да бъде оздравена.

На въпрос дали инвеститорите са представили някакъв план за преструктуриране при конкретна сума, която може да бъде налята в банката, Хърсев отговори, че такъв план не е представен и преди да бъдат видяни окончателните разчети за състоянието на банката, няма как да бъде изготвен.

EPIC представлява тримата най-големи инвеститори в КТБ. Това са дружеството "Бромак" на Цветан Василев, Оманския фонд и руската ВТБ "Капитал".

В средата на септември ЕPIC декларира интерес за съвместната инициатива на тримата най-големи акционери и други потенциални инвеститори да рекапитализират банката и да работят съвместно с българското правителство за преструктурирането ѝ, което на практика означава, че ще се търси държавна помощ.

АНКЕТА: Ще започнат ли плащания за вложителите на КТБ през ноември?