Отношенията между Българската православна църква, между българската държава и Светия престол датират от векове. Това каза президентът Румен Радев при откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет в Рим, цитиран от БТА.

Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република.

Още от 868 г., когато папа Адриан II приема в "Санта Мария Маджоре" светите братя, благославя ги, провъзгласява ги за "равноапостолни" и освещава носените от тях духовнослужебни книги, добави президентът.

Радев посочи, че е чест да открие изложбата в навечерието на "най-светлия за нас българите празник - Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". Ден, в който се прекланяме пред църковно-дипломатическата мисия на светите братя Кирил и Методий и пред тяхното непреходно духовно наследство, каза държавният глава.

Днешната изложба е едно прекрасно продължение на тези отношения, датиращи от векове. Тази изложба е доказателство, че отношенията между християните са на взаимно уважение, на сътрудничество, на общата мисия да строим свят, изпълнен с вяра, надежда и с общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие, коментира президентът Радев.

По думите на държавния глава всеки, който е посетил Атон, знае, че това е едно изключително съкровено преживяване и духовно извисяване. От това, което виждам, мога да кажа, че авторите са успели да пресъздадат всичко това, което човек може да изпита, посещавайки това свято място, добави Румен Радев.