Това заяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев на извънреден брифин. Той обяви, че има особени залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 г, съобщи "Фокус".

За договорите за особени залози предупреди вчера енергийният експерт Стефан Гамизов. Пред ТВ7 той представи документи, от които е видно, че държавната компания НЕК е била гарант по договорите за изкупуване на ток от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Според Гамизов по този начин всички абонати на ЕРП в България стават роби на американските компании. Той обаче бе категоричен, че нито премиерът Борисов, нито министър Добрев са знаели за този залог.

„Има такива особени залози, сключвани 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Тези особени залози са придружени с всички съответстващи документи. По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземане на кредит за тези централи", каза Добрев.

Днес министърът внесе всички документи при главния прокурор, за да прецени той дали действията са били законосъобразни. Те са осигурили гаранции за инвеститора от всички потребители в България за една инвестиция.
"Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни министърът в оставка.

Според сключените договори с инвеститорите в тези централи, НЕК е задължена да изкупува енергията, произведена от централите, по дългосрочни договори и в същото време дава като обезпечение за кредитите сметките, които българските потребители плащат за електроенергия, обясни Добрев.
Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде 13 188 827 000 лв.

 
Такъв особен залог аз до момента не съм виждал, каза още министърът в оставка. По думите му - или имаш дългосрочен договор, или имаш особен залог, а в момента има и двете. Според договорите за AES са заложени приходите на "Електроразпределение Варна", "Електроразпределение Пловдив", което значи – приходите от ЕВН и ЕОН. За другата централа – "Марица 3", са заложени 43% от приходите на 3-те дружества, каза Добрев и уточни, че няма представа как 43% от приходите на двете от дружествата са били повторно заложени.
"Строителството към момента на даване на особения залог не е стартирало и за момента е само на документи", добави той.

Договорът е подписан от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на „Марица Изток 3” АД. Договорът за „Марица Изток 1” е от 2005 г. и е сключен с AES. Той е с разрешение от министъра на енергетиката НЕК да подпише договор за особен залог. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от "Електроразпределение Варна" АД и "Електроразпределение Пловдив" АД. Подписан е от тогавашния министър Румен Овчаров.

Отговор от БСП

Цинизъм и лъжа е последното изявление на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев, според когото са заложени сметките на потребителите при договорите с двата американски ТЕЦ-а "Марица-Изток" 1 и 3 - няма такова понятие. Заложени са бъдещите вземания, които централите ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3 ще получават от НЕК,  заяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.
Според него има дългосрочен договор за изкупуването на електроенергията срещу направените инвестиции от съответния инвеститор, а особените залози са гаранция пред финансиращите институции, че ще си получат вземанията, поясни той.