Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, след като по-рано тя бе призована в ДАНС, за да й бъде повдигнато обвинение. Тя е освободена с най-леката мярка за неотклонение - „Подписка“.

Деянието на Ченалова е разследвано от специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Разследващите са установили, че в периода 20.03– 4.07.2012 г., като председател на съдебния състав, тя не е изпратила частния протест на прокуратурата срещу определение на Софийски градски съд, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка срещу него - забрана за напускане пределите на страната.

Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката „задържане под стража“.

От нейното бездействие е бил облагодетелстван Тодоров, тъй като тя е възпрепятствала ареста му и забраната за напускане на пределите на България, подчертават от държавното обвинение. От това са настъпили значителни вредни последици, като увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда и сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него.

По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи, се казва още в съобщението.

По-рано, на влизане в ДАНС, Ченалова заяви, че не знае защо е призована, цитира я "24 часа".

Тя обясни, че след изказването на главния прокурор Сотир Цацаров миналия четвъртък, когато той намекна, че това предстои, на следващия ден е била потърсена, за да й бъде връчена призовка да се яви в ДАНС. По това време се намирала във вила близо до Стара Загора. В призовката е било записано само, че е във връзка с повдигане на обвинение.

Това е второто обвинение срещу Румяна Ченалова.

Първото обвинение

До момента тя е разследвана за длъжностно и документно престъпление по т.нар. дело "Белведере", заради което беше наречена от френския посланик "гнила ябълка". 

След като беше привлечена като обвиняема преди няколко месеца, заради сигнали, че е имала намерение да напусне страната, Ченалова прекара 72 часа в ареста. След това тя бе пусната на свобода срещу 8000 лева гаранция. 

Според неофициална информация утре ВСС ще решава дали да я уволни от системата. Такова е предложението на дисциплинарния състав, който проверява дали е нарушила Етичния кодекс на магистрата с работата си по това и още няколко дела. 

Делото "Червеи"

На въпрос дали тя е правила записите по аферата "Червеи" с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, което Цацаров също допусна, Румяна Ченалова отрече и обясни, че за да прави човек записи, трябва да знае какво очаква да чуе. Тя обаче не отрече, че знае за фактите, споменати в разговора, както и че помни самия разговор.

"Сигнализирала съм европейски институции за действията на някои хора на високи позиции, включително и в съдебната власт", съобщи още Ченалова и подчерта, че повдигането на новото обвинение е отговор на тези действия.

По това време тя трябваше да се яви и пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка със започналата проверка на изтеклите записи.

"Не отричам, че съм чувала такива неща, но съм чувала и много други. Пред кой да потвърдя за разговорите - пред Висшия съдебен съвет? От това няма да последва нищо. Пред прокуратурата - ще ми образуват дело, може да е даже за престъпление срещу републиката", коментира вчера Ченалова пред "Дневник" в отговор на въпрос ще потвърди ли автентичността на записите.

Днес в Етичната комисия беше поканена и Владимира Янева, която обаче заяви, че не си спомня да е водила разговори като тези от записите.

Вчера за първи път премиерът коментира темата, неглижирайки я с думите "две каки си говорят".