Днес тя бе призована и се яви пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която я изслуша за около половин час при закрити врата, съобщи "Правен свят".

Повече време съдебните кадровици отделиха в спор дали разговорът с Янева да е публичен.

Тя е била лаконична в обясненията си, стана ясно от думите на нейния адвокат Антон Станков, който присъства на изслушването.

Пред комисията бившата съдийка, която вече е подсъдима по делото "Червеи" за незаконно използване на СРС-та, е заявила, че записите са незаконни. Според нея не можело през повечето време тя да води монолог, затова смята, че са наслагвани нейни думи от различни периоди.

Членовете на Етичната комисия обаче не са я попитали дали се е срещала с главния прокурор Сотир Цацаров по повод на обвиненията срещу нея, както се твърди в записите. Задали й обаче въпрос чие е кучето, чийто лай се чува на записите.

Владимира Янева е отказала да дава по-подробни обяснения, защото очаква прокуратурата да образува досъдебно производство по случая.

След заседанието на комисията пред журналистите излязоха Даниела Костова и Юлиана Колева, които заявиха, че не могат да дадат никаква информация.

"Не смятаме за необходимо нашата проверка да бъде контролирана от медиите. Имаме желание да направим проверка, нямаме желание да я разхвърляме на парче така, както се стремят някои от медиите, раздухвайки тези записи", каза Колева.

Междувременно бившата колежка на Владимира Янева - Румяна Ченалова, чийто глас също се чува на записите, обаче призна, че си спомня за тези разговори и за факти от тях. Тя обаче отрече да ги е правила, за което намекна лично главният прокурор. Днес на Ченалова беше повдигнато второ обвинение - по делото "Соло".

Вчера Бойко Борисов за първи път коментира записите, като заяви, че не може да се интересува от това, че две каки са се събрали и си говорят.