Това става ясно от думите на свидетеля по делото за радикален ислям в Пазарджик Муафак Аласад, който заяви пред съда, че е заплашван от представители на ДАНС, които 4 часа го убеждавали да напише молба, с която се отказва от желанието да му бъде осигурен преводач, предаде "Фокус".
Той разказа, че автомобилът му е бил спрян на пътя София – Сърница от представители на ДАНС. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. Затова момчето е заминало за Сирия. Аласад попита, ако синът му бъде убит там, кой ще носи отговорност за това, и поиска преводач, адвокат и охрана.

13-те подсъдими по процеса, повечето от които са имами, отговарят за членство в незаконната организация "Ал Уакф ал Ислями", а трима от тях - за проповядване срещу държавността, върховенството на закона и религиозната свобода в Пазарджик, Велинград и на други места в периода между 2008 и 2010 година.

В края на септември разпитът на Аласад беше отложен за друга дата, тъй като той поиска преводач с арабски език, въпреки че има българско гражданство и завършено висше образование у нас. Той обаче заяви в съдебната зала, че не владее на сто процента български език и има опасност да допусне грешки в интерпретациите. Тогава прокуратурата не възрази. Днес обаче прокурорът Недялка Попова представи документи от образованието на сириеца Муафак Аласад в България, както и указ на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 1998 г., с който му е дадено българско гражданство. Прокурорът представи документите, за да покаже, че Аласад няма нужда от преводач.
В крайна сметка магистратите отмениха определението си от предишното заседание и разпоредиха да започне разпит на свидетеля.

Повече от пет часа продължи разпитът на Аласад. След приключване предявяването на веществени доказателства – флашки, компютър и благодарствени грамоти, книга на арабски език по искане на прокуратурата, съдът пристъпи към прочитане показанията на свидетеля.
В разпита пред съдия Муафак Аласад казал, че организацията „Ал Уакф Ал Ислями” не е регистрирана в България, изброил е кои от обвиняемите познава, присъствал е на семинарите в Истанбул, като там в петзвезден хотел са се събрали в стаята на Али Ходжа и са били уведомени, че ръководител на организацията за България ще бъде Саид Мутлу.

Дадена им е програмата, в която е записано, че във всяка джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те да обучават още по пет и така докато стигнат до 500.
Парите за работата ще получават от Саудитска Арабия, а при проверките, ако има такива, ще обясняват, че са им дадени от Главно мюфтийство.
Искат да наложат салафизма в България като трябва да се внедрят в държавните структури, за да могат да работят свободно.

Освен това трябва да наложат Шериатската държава в България, която не познава светските закони. Къщата на Мутлу е трябвало първоначално да бъде офис на организацията.
Дадени са им документи от мюфтийството, които им осигуряват достъп навсякъде в страната, за да проповядват, но основната цел била да се смени традиционният ислям в България със салафитски. Парите са пристигали чрез хора, ходили на поклонение в Саудитска Арабия. Те са ги донасяли и са ги давали на Саид Мутлу.

При разпита пред съдия свидетелят казал още, че има проблеми между хората, които изповядват традиционния ислям в България и тези от обвиняемите, които се включват в организацията, инициирана от Саудитска Арабия.
Прочетени бяха и показанията на свидетеля в досъдебното производство – три разпита от 2010 г., 2011 г. и 2012 г. Първият разпит свидетелят обяснява какво съдържат файловете, иззети от компютъра му. Във втория разпит дава подробности какво съдържа програмата за работата на организацията. Там той посочва, че тази програма е съгласувана с Главно мюфтийство и с Мустафа Хаджи, а също и знанието на секретаря на Главното мюфтийство Изет Джалев.

Дори главният мюфтия бил в Истанбул, срещал се с хората от Саудитска Арабия и е знаел, че Саит Мутлу ще бъде председател, защото е български гражданин и не може да бъде изгонен от страната.
При третия разпит на 10 януари 2012 г. свидетелят е дал обяснения за намерена флашка в неговия автомобил, който е ползван от един от обвиняемите – Муса Ахмед.

След като делото започна, от Главното мюфтийство също защитиха подсъдимите имами и заявиха, че не се съмняват в способностите им да разпространяват религията.

Свидетели продължиха да дават противоречиви показания по делото, предаде Дарик. Двама от разпитаните - Добри Дживизов и Стефан Стефанов, потвърдиха, че са се срещали с единия от обвиняемите Ахмед Муса Ахмед. Един от свидетелите заяви пред съда, че Ахмед Ахмед принадлежи към уахабитското направление на исляма. Дживизов, който е бивш имам в пловдивска джамия, даде противоречиви показания.
Пазарджишкият окръжен съд отложи разпита на тримата тайни свидетели с номера по делото за 28 ноември от 9.00 часа. Причината са ангажименти на адвокатите на обвиняемите. Съдът определи и датите за следващите съдебни заседания през декември – 17, 19, 20 и 21.

Над 200 души, обединени от идеите на "Атака" и ВМРО-БНД, се събраха преди началото на делото в центъра на града и потеглиха в мирно шествие до сградата на съда. Паралелен протест организираха и от Националния фронт за спасение на България.

Следващото заседание на Окръжен съд-Пазарджик по делото срещу 13-те подсъдими за разпространение на на 28 ноември.