Заради неявяването на адвоката Окръжният съд в Пазарджик отложи с пет часа заседанието по делото срещу 13-те мюсюлмански духовници, обвинени в проповядване на радикален ислям. Хари Харалампиев защитава правата на трима от тях.

„Каквото и да кажа ще прозвучи като оправдание. Бях на дело за убийство във Върховния касационен съд в София. Не можах да уведомя съда, тъй като късно ми съобщиха, че молбата ми за отлагане няма да бъде уважена. Уведомих един от клиентите ми да се съгласи да бъде даден ход на делото в Пазарджик, но днес в съдебната зала той не се е съгласил”, каза Харалампиев, цитиран от "Фокус".

Въпрели голямото отсъствие наказание на адвоката не беше наложено

След като адвокат Харалампиев пристигна в съда, в 14 часа на делото бе даден ход.

Разпитът на първия свидетел Муафак Аласад беше отложен за друга дата, тъй като той поиска преводач с арабски език, въпреки че свидетелите са с българско гражданство и имат завършено висше образование у нас. Той обаче заяви в съдебната зала, че не владее на сто процента български език и има опасност да допусне грешки в интерпретациите. Прокуратурата не възрази.

Друг от свидетелите пък се отрече от част от показанията си, дадени в досъдебното производство, съобщи Дарик радио. Хюсеин Ходжа, който е имам във Велинградско, потвърди, че са провеждани семинари и лекции в джамии и в апартаменти, като лектори са били и част от подсъдимите в процеса.

Хюсеин Ходжа заяви, че за своето участие като лектор е получавал дарения от фондацията на различна стойност - 200, 300 или 1000 лева. Той посочи още, че е вземал дарения в евро от приятели в чужбина, като всички пари са давани на ръка. Самият Хюсеин Ходжа лично е правил отчети за разходването на парите. В края на разпита на свидетеля стана ясно, че част от показанията му, дадени в досъдебното производство, са променени. Свидетелят обаче потвърди, че се е познавал с първия призован свидетел по делото Муафак Аласад, когато същият е бил начело на фондацията „Ал-Уакф - ал Ислями".

В края на деня магистратите бяха разпитали шест от седемте предвидени свидетели.

Пред сградата на съда в Пазарджик пък се бяха събрали десетки мюсюлмани с плакати и цитати от корана, някои от жените облечени в никаби. В района има засилено полицейско присъствие.
Хората изслушаха слово на говорителя на Главното мюфтийство Хюсейн Хафъзов и завършиха импровизирания митинг с възгласи на арабски „Аллах е велик”.

Процесът продължава утре.

Вижте снимки на хората пред съда и на подсъдимите